Evo zašto novčani fondovi više neće biti atraktivni za ulaganje

Autor: Tin Bašić , 25. studeni 2013. u 14:53
Na kraju listopada novčani fondovi imali su 9,22 milijarde kuna neto imovine/FOTOLIA

Zbog novih pravila novčani fondovi u Austriji, Rumunjskoj, Češkoj i Slovačkoj preoblikovali su se u obvezničke.

Više neće biti novčanih fondova, odnosno više se tako neće zvati nego će preći u kategoriju u obvezničkih fondova.

Naime, Europska udruga fondova (EFAMA) objavila je preporuke prema kojima će se vjerojatno i u Hrvatskoj od iduće godine promijeniti pravila igre u fondovskoj industriji. "Riječ je o preporuci prema kojoj novčani fond više ne smije imati imovinu kojoj je dospijeće dulje od tri mjeseca, a u svakome trenutku mora imati 20 posto imovine koja se odmah može isplatiti ulagačima", objasnio je za Poslovni dnevnik Josip Glavaš, predsjednik Uprave Erste Investa. Zbog tih su se pravila, kaže Glavaš, novčani fondovi u Austriji, Rumunjskoj, Češkoj i Slovačkoj ali u drugim državama preoblikovali u obvezničke.

"I dalje su neki od njih zapravo novčani te rade i ulažu kao novčani, ali su obveznički. Takve promjene vrlo vjerojatno će se dogoditi i u Hrvatskoj", ističe on i dodaje da će posljedica svega biti vjerojatno izumiranje novčanih fondova pod tim imenom jer u danim okolnostima visoke likvidnosti prinosi će biti izrazito niski i potpuno neatraktivni za ulagače. "S druge strane svi sadašnji novčani fondovi će de facto nastaviti sa radom, ali će prijeći u drugu kategoriju, u obvezničke fondove odnosno tzv. short term bond funds", zaključuje Glavaš. No, pored smjernica, sada je u fokusu direktiva o novčanim fondovima čiji prvi nacrt je formiran u rujnu. "U tijeku je javna rasprava u EU, a trebala bi stupiti na snagu krajem iduće godine.

U direktivi se dodatno naglašava važnost likvidnosti fondova i očuvanju imovine, no treba pričekati konačnu odluku. Ne bi bilo prvi puta da konačna direktiva bude drugačija od prvog nacrta", kaže čelni čovjek ZB Investa Hrvoje Krstulović. Uvjeren je da svi sudionici tržišta prate i kvalitetno se pripremaju na sve regulatorne promjene pa tako i ovu te da će se implementacijom naći nove mogućnosti za ponudu ulagateljima.Riječ je o važnoj promjeni budući da novčani fondovi u Hrvatskoj imaju 9,22 milijarde kuna neto imovine, što je 72 posto ukupne imovine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close