Državni fond dosegao 921 milijardu eura

Autor: Poslovni dnevnik , 22. kolovoz 2019. u 14:33
Profit fonda usmjerava se u sustav socijalne skrbi, uključujući i mirovine, norveških građana/FOTO

Fond koji upravlja prihodima od prodaje nafte ostvario prinos od tri posto.

Norveški stabilizacijski fond objavio je u srijedu da je povećao vrijednost imovine pod upravljanjem na 921 milijardu eura unatoč oscilacijama na tržištima prouzročenima globalnim trgovinskim napetostima.

"Državni mirovinski fond Global" ostvario je u drugom kvartalu prinos od tri posto, odnosno 256 milijardi norveških kruna (25,7 milijardi eura), objavila je norveška središnja banka koja upravlja fondom.

"Na početku razdoblja prinose je zakočila neizvjesnost vezana uz globalnu trgovinu i gospodarski rast, no tržišta su se prema kraju razdoblja oporavila, djelomično potaknuta izgledima za dodatne poticajne mjere monetarne politike na razvijenim tržištima", rekao je zamjenik izvršnog direktora fonda Trond Grande.

Fond je ostvario "pozitivne rezultate na nestabilnom tržištu", ističe se u priopćenju institucije koja upravlja prihodima od prodaje nafte i potom usmjerava novac u sustav socijalne skrbi, uključujući mirovine.

Prinos na dionički portfelj, koji čini gotovo 70 posto ulaganja, iznosio je tri posto, na obveznice 3,1 posto, a na nekretninski portfelj samo 0,2 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close