Neto imovina OMF-ova lani 98,13 mlrd. kn

Autor: Poslovni dnevnik , 26. rujan 2019. u 21:59
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada prihvatila izvješće o poslovanju obveznih mirovinskih fondova u 2018. godini.

Krajem prošle godine četiri obvezna mirovinska fonda imala su ukupno nešto više od 1,9 milijuna članova, što je gotovo 92 tisuće više nego krajem 2017. godine, a neto imovina kojom upravljaju porasla je lani za 6,2 milijarde kuna, na 98,13 milijarde kuna, podaci su iznijeti na sjednici Vlade u četvrtak.

Vlada je, naime, predložila Hrvatskom saboru da podrži izvješća o radu u 2018. godini četiri društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima – Raiffeisen, Erste, AZ te PBZ/Croatia osiguranje.

Po podacima koje je iznio ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, četiri društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima su krajem prošle godine imala ukupno 1.936.261 člana, što je za 91.989 članova više u odnosu na 2017. godinu. No, Aladrović pritom upozorava na nisku obaviještenost građana o samostalnom odabiru obveznih mirovinskih fondova. Prema ranije objavljenim podacima Središnjeg registra osiguranika (Regos), tijekom prošle godine samo je jedan posto članova odabralo svoj obvezni mirovinski fond, dok su ostali raspoređeni po zakonski propisanom ključu.

Ukupna neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem prošle godine je iznosila 98,13 milijarde kuna, što je za 6,2 milijarde kuna više u odnosu na godinu ranije.

“Imovina na osobnim računima članova u obveznim mirovinskim fondovima nastavila je rasti zbog kontinuiranog rasta doprinosa, ali i pozitivnih makroekonomskih okolnosti i ostvarenih prosječnih prinosa na uložena sredstva”, istaknuo je Aladrović.

 

1,9 milijuna

članova imaju 
četiri OMF-a

Prema kumulativnim podacima, četiri društva koja upravljaju obveznim mirovinskim fondovima lani ostvarila ukupne prihode u iznosu od 457 milijuna kuna, što je za 23 milijuna kuna više nego godinu ranije, dok su im ukupni rashodi iznosili 211 milijuna kuna, od čega je prema Regosu plaćeno 58 milijuna kuna, a prema Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) 32 milijuna kuna. Kumulativna neto dobit tih društava u prošloj godini iznosi 202 milijuna kuna, rekao je Aladrović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close