Naši mirovinci na NLB-u već zaradili 30 milijuna kuna

Autor: Marina Šunjerga/VL , 15. studeni 2018. u 07:42
Najveći pojedinačni vlasnik NLB-a i nakon IPO-a ostaje država sa 40,9 posto udjela, Foto: REUTERS

Dionice najveće slovenske banke skočile 10 posto na 56,5 eura.

Prvog dana trgovanja nakon inicijalne javne ponude dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) skočila je za 10 posto. Naime, dionice koje su se tijekom IPO-a prodavale po 51,5 eura jučer su se trgovale po cijeni od 56,5 eura. Profitirali su i hrvatski mirovinski fondovi koji su u najvećem IPO-u u regiji i sudjelovali. PBZ Croatia osiguranje u NLB je uložio 102 milijuna kuna čime je postao vlasnikom 1,4 posto banke.

Skokom vrijednosti dionice u jedan je dan zaradio više od 10 milijuna kuna. I Erste Plavi je sudjelovao u IPO-u, a stekao je 2,76 posto kompanije. Kada bi danas prodali dionice zaradili bi oko 20 milijuna kuna. Inicijalnom javnom ponudom NLB-a Slovenija je privatizirala tu državnu banku i u proračunu utržila oko 609 milijuna eura. Naime, prodano je čak 59 posto udjela u banci i to uglavnom institucionalnim ulagačima, a svega 40 milijuna eura u banku su uložili mali dioničari.

 

609milijuna

eura uprihodio je slovenski proračun od prodaje banke

Najveći pojedinačni vlasnik NLB-a i nakon prodaje ostaje država sa 40,9 posto dionica, a slijede fond Brandes Investment Partners sa 7,6 posto te Europska banka za obnovu i razvoj sa 6,3-postotnim udjelom. Slovenija će za sebe zadržati četvrtinu kompanije, a ostale dionice će prodati nakon šestomjesečnog moratorija. Izgledno je da će se dionice prodati u paketu već unaprijed poznatim kupcima. Inače, lani je banka ostvarila 225 milijuna eura dobiti, što je dvostruko više od dobiti ostvarene godinu ranije.

Hrvatski mirovinski fondovi ulažu u slovenske kompanije, pa tako AZ fond ima oko 640 milijuna kuna plasiranih u farmaceutsku kompaniju Krka, a PBZ/CO ima oko 500 milijuna kuna u toj kompaniji. Ulagali su i u Gorenje koje je nedavno kupio kineski Hinsense. Podsjetimo da je PBZ/CO tada prodao udjele i zaradio više od 100 posto. Taj je fond ulagao i u Triglav, a samo na dividendama osiguravatelja uprihodio je svojim članovima 120 milijuna kuna. Inače, obvezni mirovinski fondovi u stranim dionicama imaju 5,7 milijardi kuna dok u domaćim kompanijama sudjeluju s 9,8 milijardi kuna.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Koliko naši mirovinski fondovi godišnje plaćaju poreza na kapitalne dobitke i dividendu i time umanjuju naše mirovine u budućnosti?

I ćorava koka nađe zrno

Koliko su zaradili na agrokorovim perjanicama.

New Report

Close