Najveći obveznički fond na svijetu pod istragom

Autor: Tomislav Pili , 25. rujan 2014. u 10:28
SEC-ova istraga traje najmanje godinu dana/FOTOLIA

Istraga je za Pimco došla u najgore moguće vrijeme jer ulagači već preko godinu dana povlače novac iz fonda.

Niz regulatornih istraga zbog manipulacija i nepravilnosti u financijskom svijetu zahvatio je i najveći obveznički fond na svijetu s imovinom od 221,6 milijardi dolara.

Kako u srijedu navode svjetski mediji pozivajući se na pisanje Wall Street Journala, američki burzovni regulator – Komisija za vrijednosnice i burze (SEC) – istražuje je li Pacific Investment Management Co. (Pimco) umjetno napumpavao prinose svog najvećeg burzovno-utrživog fonda (ETF) Pimco Total Return. SEC-ova istraga fokusira na postupke kupnje obveznica Pimcova divovskog fonda i njihova kasnijeg vrednovanja te jesu li investitorima prikazivane neprecizne informacije o izvedbi tog ETF-a. Sporna imovina kupljena je nakon formiranja Total Returna početkom 2012. godine.

U sklopu istrage na razgovor sa SEC-ovim istražiteljima, među ostalima, pozvan je i osnivač Pimca Bill Gross.Inače, Pimco je u vlasništvu najvećeg europskog osiguravatelja Allianza, a u posljednje vrijeme fond svjedoči ubrzanom odljevu novca investitora. Pimco i njegov vlasnik potvrdili su navode medija da ih regulator istražuje, a istraga navodno traje već najmanje godinu dana. Međutim, posljednjih tjedana je intenzivirana.Regulator je odbio komentirati medijske napise, a u Allianzu su odgovorili kako znaju za istragu, ali su odbili otkriti bilo kakve druge detalje.

Glasnogovornik Pimca za Reuters je izjavio da kompanija "surađuje s regulatorom i ispunjava obveze prema regulatoru i klijentima vrlo ozbiljno". U svakom slučaju, istraga regulatora za Pimcov fond nije mogla doći u gore vrijeme. Total Return je već dulje vrijeme pod pritiskom ulagača koji su povlačili novac očekujući promjenu američke monetarne politike, ali i razočarani njegovim vođenjem i rezultatima.Od svibnja prošle godine iz fonda je povučeno 70 milijardi dolara. Osim toga, fond je lani ostvario najlošiji rezultat u 20 godina od svega dva posto prinosa.

Posljednji udarac dogodio se u siječnju kada je glavni izvršni direktor Pimca Mohamed El-Erian dao ostavku i otišao u Allianz. Total Return na kraju kolovoza upravljao je s imovinom od 221,6 milijardi dolara, a na vrhuncu, u travnju prošle godine, u fondu je bilo čak 293 milijarde dolara.Ipak, situacija se posljednjih mjeseci malo stabilizirala, pa je u kolovozu zabilježen neto priljev od 87 milijuna dolara. Inače, to je već treći uzastopni mjesec da je priljev veći od odljeva. No, javna objava da je fond pod istragom zbog mogućih manipulacija može opet poljuljati povjerenje ulagača. 

Komentirajte prvi

New Report

Close