Najsnažniji rast neživotnih osiguranja u ovoj godini

Autor: Tomislav Pili , 13. lipanj 2017. u 22:00
Osiguranje od autoodgovornosti bilježi najslabiji pad od siječnja od 0,5 posto/Tomislav Miletić/PIXSELL

Segment neživotnih osiguranja na godišnjoj je razini uvećao premiju tri posto na 2,8 milijardi kuna.

Nakon usporavanja u travnju, svibanj je donio ubrzavanje rasta ukupne bruto zaračunate premije domaćih osiguravatelja na krilima "neživota". Kako pokazuje mjesečno statističko izvješće Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), prošloga je mjeseca bruto zaračunata premija iznosila 4,14 milijardi kuna i u odnosu na lanjski svibanj bila je 2,24 posto viša.

 

1,28 mlrd.

kuna dosegla je bruto premija u životnim osiguranjima

Najblaže od siječnja 
Time je godišnji rast premije opet ubrzao s obzirom da je u travnju zabilježeno povećanje od svega 1,1 posto. Rezultat za svibanj zasluga je prije svega segmenta neživotnih osiguranja gdje je premija rasla 2,93 posto na godišnjoj razini i dosegla vrijednost od 2,85 milijardi kuna. To je ujedno i najsnažniji rast premije neživotnih osiguranja u ovoj godini. Najbrojnije osiguranje od autoodgovornosti s 863,4 milijuna kuna premije bilježi pad od 0,5 posto što je najblaže smanjenje od siječnja. U tom segmentu pojedinačno najveći rast ostvarilo je Ergo osiguranje sa skokom premije preko 66 posto na 40,5 milijuna kuna.

Rast i u 'životu'
Nakon travanjske pauze kada je zabilježen minus, svibanj je donio i rast u segmentu životnih osiguranja. Bruto premija u "životu" dosegla je 1,28 milijardi kuna što je 0,75 posto više nego lanjskog svibnja.

I ovdje najveći rast bilježi Ergo, odnosno Ergo životno osiguranje, ponajviše zbog rasta s niske baze. Naime, toj je kući premija skočila 246 posto na malo manje od 1,8 milijuna kuna. Što se tiče vodećih kuća, tržišni udjel Croatia osiguranja pao je s travanjskih 31,4 posto na 30,4 posto dok je Allianzu udjel oslabio sa 12,47 posto na 12,31 posto. No, Allianzu je ukupna premija rasla 7,8 posto na 537,6 milijuna kuna dok je Croatia osiguranje bilježilo blagih 0,7 posto rasta premije na 1,2 milijarde kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close