Nafta će do kraja godine dohvatiti 70 dolara za barel

U narednim tjednima očekuje nas daljnji uzlazni trend/REUTERS U narednim tjednima očekuje nas daljnji uzlazni trend/REUTERS

Analitičari HGK rast cijene tumače smanjenjem proizvodnje OPEC-a te i dalje snažnoj potražnji iz Kine.

Cijena sirove nafte na najvišim su razinama u posljednja četiri mjeseca, a analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) očekuju njezin daljnji rast u narednim mjesecima.

Barelom Brent nafte na londonskom je tržištu u četvrtak se započelo trgovati po 67,65 dolara, što je najviša zabilježena vrijednost početne cijene od sredine veljače ove godine. U odnosu na zaključnu cijenu od srijede, to je blago povećanje od 1,15 posto, a u odnosu na početnu cijenu od srijede povećanje od 1,1 posto. "Cijena sirove nafte Brent na trgovanju dosegnula je 67,84 dolara po barelu, što je najviša razina od studenoga prošle godine", stoji u analizi HGK.

Kratkotrajni pritisci na rast cijena koji su bili vidljivi posljednjih mjesec dana rezultat su politike redukcije proizvodnje sirove nafte članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte OPEC) od 1,2 milijuna barela po danu koja će trajati do lipnja ove godine.

 

67,84 dolara

dosegnula je cijena Brent nafte u četvrtak

"Ovakvim potezom članice OPEC-a žele utjecati na regulaciju ionako prezasićenog tržišta te na kreiranje cijena. S druge strane, na kretanje cijena nafte utjecala je i povećana proizvodnja sirove nafte u SAD-u", ocjenjuju analitičari HGK. Podsjećaju da je Međunarodna agencija za energetiku (EIA) objavila u utorak prognoze da će SAD proizvoditi 12,3 milijuna barela po danu u 2019. godini, pri čemu je SAD već sada najveći globalni proizvođač sirove nafte, ostavljajući iza sebe Saudijsku Arabiju i Rusiju.

"Pritisak na rast cijena nafte vidljiv je i zahvaljujući snažnoj potražnji Kine, bez obzira na njeno gospodarsko usporavanje", tvrde analitičari. Naglašavaju da u narednim tjednima možemo očekivati daljnji uzlazni trend kretanja cijena sirove nafte i naftnih derivata jer prognoze Nacionalne australske banke (NAB) o kretanju vrijednosti cijene sirove nafte Brent pokazuju da bi ona do kraja ove godine mogla dosegnuti razinu od 70 dolara po barelu. Time bi se dosegnula razina cijena koje su bile u studenome prošle godine, prije oštrog pada u prosincu kada su cijene nafte pale za više od 20 posto. 

Komentari (2)
 • 100000
  100000 12:10 16.3.2019.

  Tomislav Pili@koliko si novaca ulozio u ovu svoju analizu?

 • kupiprodaj
  kupiprodaj 7:59 15.3.2019.

  Neće biti lako doći na 70$ (WTI). Prvo ide Fib 50% povlačenja od zadnjeg maksimuma (50.63 $), zatim nivo 60 $, a onda 200 DMA 61,80$). Nije lako ni Brentu doći do 70 4, iako je odmah iza ćoška.

  S jedne strane amerikanci pumpaju svoje crno zlato iz škriljevca (skuplja proizvodnja) koje je povoljnije za proizvodnju benzina (od lake nafte). To znači da će dizel poskupiti u odnosu na benzin, a općenito će sve poskupiti.

  A s druge strane, isti ti amerikanci vade previše lake nafte, koje ne mogu samostalno preraditi pa ju šalju u izvoz. Ako ne povećaju kapacitete prerade, cijena bi mogla ići dolje, jer nitko neće prerađivati njihovu laku naftu na uštrb svoje srednje i teške nafte, kojom se radi dizel.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!