Mirovinski fondovi donijeli opet dvoznamenkast prinos

Autor: Tomislav Pili , 07. siječanj 2015. u 22:00
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Mirovinci ne skrivaju zadovoljstvo, no kažu da bi u 2015. bi bilo nerealno očekivati reprizu lanjskih rezultata.

Obvezni mirovinski fondovi lani su, nakon godinu dana pauze, opet uspjeli članovima priuštiti dvoznamenkaste stope rasta prinosa njihove ušteđevine za mirovinu.

U najbrojnijoj kategoriji B četiri fonda ostvarila su prinose između 12,2 i 10,1 posto, dok je MIREX kategorije B, kolokvijalno rečeno indeks sva četiti fonda, prošle godine porastao za 11,36 posto, pokazuju podaci portala Hrportfolio. Iznad MIREX-a su Raiffeisenov fond s najviših 12,17 posto rasta prinosa te AZ, koji je uspio ostvariti mrvicu bolji rezultat od indeksa, 11,37 posto. U donjem domu su PBZ/CO s 10,2 posto te Erste Plavi s nešto nižih 10,12 posto rasta prinosa. No, valja naglasiti kako MIREX više ide na ruku većim mirovinskim fondovima jer imaju veći ponder u indeksu. Može se reći da su mirovinski fondovi lani ostvarili dvostruko bolji rezultat nego godinu prije.

 

12,3posto

iznosio je MIREX 2012., prema 4,46 posto 2013.

Naime, podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pokazuju da je za 2013. MIREX iznosio 4,46 posto. No, 2012. je s 12,3 posto rasta MIREX-a ipak bila uspješnija od lanjske. No, prošle smo godine svjedočili vrlo niskoj inflaciji, pa je realni prinos za 2014. gotovo istovjetan nominalnom prinosu. Mirovinci ne skrivaju zadovoljstvo ostvarenim rezultatom, naglašavajući da zadovoljno može biti i 1,7 milijuna članova. U Raiffeisenu naglašavaju da se povećava raspon između kamatnih stopa banaka i prinosa mirovinskih fondova. "Ta je razlika u korist prinosa obveznih mirovinskih fondova bila značajna i dosad, a kretanja u 2014. u velikoj je mjeri dodatno povećavaju", kažu u tom fondu. U AZ-u kažu da, kad se lanjski rezultat pribroji ukupnom od početka rada fondova 2002. godine, prosječan godišnji prinos od osnivanja AZ-a popeo se na više od šest posto.

"To je rezultat koji bi potpisali svi na početku mirovinske reforme", smatraju u AZ-u. U Erste Plavom objašnjavaju da je njihova strategija ulaganja u 2014. bila smanjenje izloženosti obveznicama RH duljih dospijeća, osobito 2024. U PBZ/CO-u kažu da svi mogu biti zadovoljni rezultatom. Upitani što članovi mogu očekivati 2015., iz mirovinskih fondova, uz ogradu da ne mogu davati prognoze, ističu da bi bilo nerealno očekivati reprizu lanjskih rezultata. "U uvjetima povijesno niskih baznih kamatnih stopa, rekordnih razina dioničkih indeksa i početka ciklusa podizanja kamatnih stopa moramo se priviknuti na nešto niže razine prinosa", poručuju iz Erste Plavog. 

Komentirajte prvi

New Report

Close