“Mirovinci” značajno povećali ulaganja u domaće dionice

Autor: Tomislav Pili , 21. kolovoz 2015. u 14:37
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

U portfelju A izloženost dionicama skočila s rujanskih 8,6% na 18,6%.

Uoči prve obljetnice rada obveznih mirovinskih fondova po novoj strukturi s tri potportelja značajno je izmijenjena njihova izloženost vrijednosnicama. Kako stoji u srpanjskom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), sva četiri mirovinska fonda u dionicama najviše izloženom potportfelju A trenutno imaju 18,6 posto imovine u domaćim dionicama. Ukupna vrijednost te imovine iznosi 75 milijuna kuna.

Na početku rada u domaće je dionice bilo uloženo svega 8,65 posto imovine vrijedne 29,2 milijuna kuna, kako stoji u Hanfinu izvješću za lanjski rujan. Podsjetimo, mirovinski su fondovi po novoj strukturi započeli s radom 22. kolovoza prošle godine. Godinu kasnije, domaćim dionicama najviše vjeruje Erste Plavi koji je u tu klasu imovine uložio 27,5 posto imovine svog potportfelja A, odnosno 15,1 milijun kuna. S druge strane, najmanje je izložen Raiffeisen – 14,6 posto, odnosno 15,7 milijuna kuna. U domaćim obveznicama svi A potportfelji imaju 55,5 posto imovine vrijedne 224,3 milijuna kuna. U lanjskom rujnu imali su 51,8 posto udjela u dugu hrvatske države.

 

72,87 milijardi kuna

vrijedila je neto imovina mirovinskih fondova u srpnju.

Trend rasta primjetan je i kod strane imovine. U inozemne je dionice uloženo 12,7 posto imovine ili 51,5 milijuna kuna. Tome treba pribrojiti i 37,1 milijuna kuna ili 9,2 posto udjela imovine u stranim investicijskim fondovima. Za usporedbu, u lanjskom rujnu u strane je dionice bilo uloženo 25 milijuna kuna, a u investicijske fondove 27 milijuna kuna.

Kod najbrojnije, kategorije B, primjetan je drugačiji trend. Izloženost obveznicama povećana je sa 70 na 72 posto (44,4 milijarde kuna na 50,9 milijardi kuna). Izloženost hrvatskim dionicama pala je s rujanskih 11,2 posto (7,1 milijardu kuna) na 10,4 posto (7,3 milijarde kuna). No, povećan je udjel u stranim dionicama, s 8,1 posto na 8,8 posto.

Mirovinci u neslužbenom razgovoru kažu kako srpanjska struktura pokazuje da je imovina posložena na način na koji su prije godinu dana fondovi i zamislili. “U budućnosti su moguće manje promjene, ali ne značajne??, rekao je jedan predstavnik mirovinaca. Neto imovina mirovinaca u srpnju je dosegla 72,9 milijardi kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ajde neka se i penzići opare konačno na ZSE

New Report

Close