Manja imovina nebankarskog sektora

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2018. u 22:00
Niži i tržišni udio/FOTOLIA

Europski financijski sektor prošle godine upravljao sa 42,3 bilijuna eura.

Imovina europskog nekonvencionalnog bankovnog sektora smanjena je prošle godine kao i njegov tržišni udio, na račun tradicionalnih zajmodavaca, nakon više od deset godina snažnog rasta, pokazuje izvješće europskog regulatora.

Imovina financijskih tvrtki, osiguravatelja, mirovinskih fondova i klirinških kuća u Europskoj uniji smanjena je u 2017. za 0,1 posto, na 42,3 bilijuna eura dok je u financijskom sustavu u cjelini porasla za 0,9 posto, objavio je Europski odbor za sistemski rizik (ESRB). Godinama je ta skupina bilježila snažan rast, potpirujući zabrinutost za financijsku stabilnost sektora s nižim stupnjem transparentnosti od klasičnih banaka.

Tradicionalni zajmodavci često se žale da su propisi koji uređuju poslovanje takvih tvrtki, uključujući kapitalne zahtjeve, blaži i time im olakšavaju povećanje tržišnog udjela, generirajući ujedno rizik zbog manje transparentnosti.

U izvješću europski regulator među potencijalnim slabostima nekonvencionalnog financijskog sektora izdvaja rizik smanjene likvidnosti, kao i mogućnost prelijevanja kriza za druge sektore i unutar samog nekonvencionalnog sektora.

Dodatni je problem dug generiran upotrebom financijskih izvedenica i vrijednosnica za potrebe financiranja transakcija. Pad vrijednosti imovine u nekonvencionalnom bankovnom sektoru gotovo je u cijelosti registriran u segmentu za koji nisu dostupni detaljni statistički podaci, ističu u ESRB-u, aludirajući na imovinu vrijednosti 20 bilijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close