Mađarski javni dug uzletio na 82,6 posto BDP-a

Autor: Marina Biluš , 02. siječanj 2012. u 22:00

Orban šalje ministra u Washington kako bi pokušao obnoviti pregovore koje je Monetarni fond prekinuo zbog kontroverznog zakona o središnjoj banci

Treće lanjsko tromjesečje Mađarima je donio crne vijesti, javni dug skočio je na čak 22,9 milijardi forinti, što je 82,6 posto BDP-a, dok je u prethodnom tromjesečju iznosio 76,7 posto.

Na kraju rujna javni je dug ujedno dosegnuo najvišu razinu još od 1995., a središnja je banka objavila kako je glavni krivac neslavnom rekordu slabljenje mađarske nacionalne valute koja je u drugoj polovici 2011. prema eura izgubila čak 16 posto vrijednosti. Najnoviji podaci središnje banke Mađarskoj su samo jedan od mnogih “hladnih” tuševa. Posljednji je bio vezan uz srozavanje kreditnog rejtinga te zemlje, koji je prvo Moody’s, a potom i Standard & Poor’s nedavno snizio na razinu “smeće”. Ništa bolje vijesti nisu stizale ni kad su u pitanju pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kod kojeg je premijer Viktor Orban pokušavao osigurati kredit. Pregovori o aranžmanu bili su počeli, no MMF ih je prekinuo, i to upravo zbog Orbana koji je inzistirao na uvođenju kontroverznih financijskih zakona. Jedan od njih odnosio se na središnju banku u čije Monetarno vijeće premijer uz pomoć spomenutih zakona planira postaviti svoje ljude, a središnju banku pripojiti mađarskoj regulatornoj agenciji. Zbog toga je MMF od Mađara “dignuo ruke”, ali Orban ne odustaje pa već idućeg tjedna u Washington šalje svog ministra kako bi pokušao oživjeti pregovore koji su mu nakon podataka o javnom dugu i te kako važni. A dok se ministar sprema na put, mađarska oporba organizira velike prosvjede protiv premijera i njegove vlade.

Najviši PDV

Krenula stopa od 27 posto
S prvim danom 2012. godine u Mađarskoj je prema odluci Orbanove vlade počela primjena nove stope PDV-a koja je sa 25 povećana na 27 posto, čime je ta zemlja postala i rekorder u EU.

Već su ih spašavali
I za vrijeme krize 2008. i 2009. Mađari su upali u financijske probleme, zbog čega su od MMF-a i EU dobili pomoć tešku 20 mlrd. eura

Komentirajte prvi

New Report

Close