Mađarski deficit čak 2,5 puta veći od planiranog

Autor: Marina Biluš , 10. siječanj 2012. u 22:00

Umjesto planiranih 486 milijardi forinti manjak državne blagajne dosegnuo je 1743 milijarde, što je najviša razina od 2006., a u međuvremenu su prinosi na tromjesečne trezorce skočili na 7,98 posto

Mađarski je proračunski deficit u prosincu prošle godine porastao za 486 milijardi forinti te je dosegnuo golemih 1743 milijarde, što je najviša razina još od 2006. godine kada je budžetski manjak iznosio 2033 milijarde forinti. Nove su brojke koje je objavilo mađarsko ministarstvo gospodarstva premašile sva očekivanja.

Ciljani iznos manjka u 2010. bio je postavljen na 677 milijardi forinti, a stvarno stanje puno je lošije i od procjena objavljenih prije svega dva tjedna kada se govorilo o deficitu od 1517 milijardi. Ni podaci o državnome javnom dugu nisu ništa optimističniji jer je u trećem lanjskom tromjesečju dug skočio na 22,9 milijardi forinti, što je 82,6 posto BDP-a, dok je u prethodnom tromjesečju iznosio 76,7 posto. Tako je prošlogodišnji rujan Mađarima donio neslavan rekord kakav je posljednji put postavljen još 1995. godine. U međuvremenu je i nacionalna valuta pala na rekordno niske razine, a troškovi mađarskog zaduživanja znatno su porasli. Na posljednjoj aukciji ta je zemlja prodala 45 milijardi forinti tromjesečnih trezorskih zapisa uz 7,98 posto prinosa. Trošak zaduživanja zabilježio je najvišu razinu od kolovoza 2009. godine. Sve se to događa u trenutku kad vlada uporno pokušava dobiti financijsku pomoć Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), ali to ne uspijeva upravo zbog premijera Viktora Orbana, koji je na sebe navukao bijes MMF-a zbog čega je fond prekinuo pregovore o zajmu. Sve je zapelo na kontroverznom zakonu o središnjoj banci na kojem Orban inzistira iako EU i MMF tvrde da njime nedopustivo ograničava neovisnost središnje banke. “Mađarska mora osigurati kredit MMF-a u prvoj polovici 2012. godine kako bi povratila povjerenje na tržištu”, izjavio je jučer Paul Rawkins iz agencije Fitch. Od krize u Budimpešti sve više strahuju Austrijanci, a razlog je to što su tamošnje banke najizloženije mađarskome dugu (41,6 milijardi eura). “Dogodi li se da Mađarska ne može servisirati dugove to će znatno utjecati na austrijske banke”, prenosi Reuters izjavu neimenovanog dužnosnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close