Lagarde ne želi postati ‘šefica eura’

Autor: Tomislav Pili , 12. rujan 2018. u 22:01
Christine Lagarde na čelu je svjetskog financijskog policajca od 2011. godine/REUTERS

Christine Lagarde je kazala kako ima vrlo važan posao u MMF-u i ne namjerava ‘napustiti taj brod ako uplovi u nemirne vode’.

Direktoricu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ne zanimaju radna mjesta u europskoj administraciji, kako u Europskoj komisiji tako i u Europskoj središnjoj banci (ECB).

U razgovoru za Financial Times Christine Lagarde je izjavila da joj je već "pomalo dosta" špekulacija oko njezine kandidature za nasljednicu Jeana-Claude Junckera ili Marija Draghija.

Dokazano iskustvo 
"Ne, ne, ne i ne, nisam zainteresirana za bilo kakvu europsku poziciju, u Komisiji ili ECB-u. Imam vrlo važan posao ovdje koji želim raditi i ne namjeravam napustiti taj brod ako uplovi u nemirne vode", izjavila je šefica svjetskog financijskog policajca. Iduće godine doći će do promjena na najznačajnijim funkcijama u europskoj administraciji.

Iako se špekuliralo da će Lagarde preuzeti Europsku komisiju, mnogo je više promatrača smatralo da će biti jedan od kandidata za predsjednika ECB-a. Iako nema formalnog iskustva u središnjoj banci (bila je ministrica financija Francuske), njezini je zagovornici vide kao političarku s dokazanim iskustvom vođenja velikih institucija i postizanja sporazuma na najvišoj razini. Prema tvrdnjama upućenih izvora, tijekom mandata ministrice financija i šefice MMF-a izgradila je bliske odnose s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja ju je još 2014. navodno upitala bi li se kandidirala za dužnost u Europskoj komisiji.

Međutim, europski diplomati sumnjaju da bi Lagarde mogla zadobiti političku podršku predsjednika Emmanuela Macrona za kandidaturu. Što se tiče Europske komisije, favorit za izbor je postao Manfred Weber, lider skupine europskih pučana u Europskom parlamentu. Potencijalni rivali su mu bivši finski premijer Alexander Stubb i Michel Barnier, europski progovarač za Brexit. 

Otvorena utrka 
U utrci za novog šefa ECB-a iskristalizirala su se dva favorita, a oba su Francuzi. Prvi je Benoît Coeuré, član ECB-ova izvršnog odbora dok je drugi François Villeroy de Galhau, guverner francuske središnje banke. Međutim, ne treba otpisivati ni ostale potencijalne kandidate, poput čelnika nizozemske središnje banke Klaasa Knota te Philipa Lanea, guvernera Banke Irske. Podsjetimo, Christine Lagarde zamijenila je Dominiquea Strauss-Kahna na čelu MMF-a prije sedam godina, a 2016. je dobila drugi mandat. Do sada se suočila s dužničkom krizom u Grčkoj, a novi izazov sada dolazi s rastućih tržišta, Turske i Argentine.

Komentirajte prvi

New Report

Close