Jureći kamate, veliki klijenti otišli iz novčanih fondova

Autor: Tomislav Pili , 30. rujan 2015. u 22:01
Korporativni klijenti samostalno su htjeli iskoristiti rast kamatnih stopa/FOTOLIA

U fondovima kažu kako je potrebno duže zadržavanje viših kamatnih stopa da bi se to odrazilo na prinose.

Statistika Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za rujan najvjerojatnije će pokazati ono o čemu se među financijašima posljednjih dana šuška – iz novčanih fondova pojačano se odlila imovina.

Razlog tomu je rast kamatnih stopa na domaćem novčanom tržištu uzrokovan povećanim potrebama banaka za likvidnošću zbog priprema za konverziju kredita u "švicarcima" u eurske. U neslužbenom razgovoru iz društava za upravljanje investicijskim fondovima kažu kako su veliki, korporativni klijenti tijekom rujna povukli sredstva kako bi sami iskoristili priliku viših kamata. Naime, još u ponedjeljak jednomjesečni Zibor iznosio je 2,47 posto.

 

2,47posto

iznosio je u ponedjeljak jednomjesečni Zibor

Za usporedbu, tjedan ranije iznosio je 2,06 posto. U tom kontekstu može se očekivati da će i novčani fondovi povećati svoje prinose. "Prinosi bi trebali biti nešto veći, pogotovo ako se trenutni trendovi nastave. Pritom je za očekivati da će dio novčanih fondova imati manje odljeve jer klijenti žele izravno iskoristiti trenutne pogodnosti. Međutim, povijesno se pokazalo da ih veći prinosi fondova privuku te je dugoročno gledano izvjestan povratak tih sredstava u fondove", kaže Matej Modrovčić, predsjednik Uprave Hypo-Alpe-Adria Investa.

U najvećem društvu, ZB Investu, nešto su oprezniji. Tako portfelj menadžerica Ida Zah kaže kako je rast kamatnih stopa prvenstveno izazvan distorzijama koje imaju kratkoročni karakter. "Obrnuta repo aukcija HNB-a održana u srijedu značajno doprinosi smanjenju pritisaka na rast kamatnih stopa, koje već pokazuju trend smanjenja. Obično je potrebno dugotrajnije zadržavanje kamatnih stopa na višim razinama da bi rezultiralo značajnim rastom prinosa novčanih fondova", ocjenjuje Zah.

Komentirajte prvi

New Report

Close