Investitori sve više bježe u gotovinu

Autor: Tomislav Pili , 01. srpanj 2015. u 22:00
Ulagači zaziru od dionica /REUTERS

Udjel gotovog novca u portfeljima od 7,3 posto najviši u posljednjih pet godina.

Bojazni od volatilnosti na svjetskim burzama zbog grčke krize i očekivanog povećanja američkih kamatnih stopa rezultirale su s najviše gotovine u investicijskim portfeljima u posljednjih pet godina.

Prema mjesečnoj anketi Reutersa među 47 fond menadžera u SAD-u, Europi, Velikoj Britaniji i Japanu, udjel gotovine u uravnoteženim portfeljima u lipnju se popeo na 7,3 posto. To je jedan posto više nego u svibnju, a ujedno predstavlja i najvišu razinu gotovine od veljače 2010. godine. Udjel gotovog novca posljednji se puta nalazio iznad sedam posto u svibnju 2012. godine kada je europska dužnička kriza ozbiljno potresla Italiju i Španjolsku. "Očekujemo višu volatilnost u narednim kvartalima što znači da ulagači trebaju biti daleko više oprezni", izjavio je Matthew Farrell, investicijski specijalist u London & Capitalu.

Strahovanja financijaša posebno su vidljiva u europskim fondovima gdje se udjel gotovine popeo na 11,1 posto, najviše u posljednje tri godine i pet postotnih bodova više nego prethodnog mjeseca. Izloženost dionicama na globalnoj razini pada već četvrti mjesec uzastopce i dosegla je udjel od48,3 posto. Britanski ulagači posebno zaziru od dionica, navodi Reuters, srezavši izloženost na najnižu razinu u posljednje tri godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close