Imovina obvezničkih fondova raste već deveti mjesec

Autor: Tomislav Pili , 20. veljača 2018. u 22:01
Rast imovine u siječnju je ubrzao/FOTOLIA

Za ukupni rast zaslužni su obveznički fondovi sa 6,3 posto povećanja dok su mješoviti ubilježili 0,7 posto.

Serija rasta imovine domaćih investicijskih fondovia dobila je i drugi nastavak sa siječanjskim povećanjem od 0,72 posto.

Kako stoji u mjesečnom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), neto imovina investicijskih fondova prošloga je mjeseca dosegla 18,63 milijarde kuna. Rast imovine u siječnju je ubrzao s obzirom da je u prosincu zabilježeno povećanje od 0,63 posto. 

 

47,6 posto

više imovine imaju obveznički fondovi u godinu dana

Ožiljci Agrokora
Međutim, ožiljci lanjskog odljeva izazvanog potresom zbog Agrokora i dalje su prisutni, pa je imovina u odnosu na siječanj 2017. i dalje manja za 0,73 posto. Gledano po vrstama UCITS fondova, za rast imovine zaslužni su obveznički i mješoviti fondovi dok je kod dioničkih i posebice novčanih zabilježen pad imovine. U obvezničkim fondovima tako je krajem siječnja bilo pohranjeno 6,65 milijardi kuna što je 6,3 posto više nego mjesec dana ranije.

Na godišnjoj razini imovina obvezničkih fondova veća je impozantnih 47,6 posto. K tome, ta vrsta fondova bilježi uvjerljivo najduži niz rasta imovine, neprekinut od svibnja prošle godine, odnosno već devet mjeseci. Mješoviti fondovi pozitivnu su seriju produžili na peti mjesec, a u siječnju im je imovina uvećana 0,7 posto na 890,2 milijuna kuna.  

Dionički i novčani u minusu 
S druge strane, dionički i novčani fondovi i dalje bilježe smanjenje imovine. Kod dioničkih fondova negativni trend traje već treći uzastopni mjesec, a siječanj su zaključili sa 1,90 milijardi kuna imovine, 0,6 posto manje nego u prosincu prošle godine. To je ujedno i njihov najniži iznos imovine od lipnja 2017. godine. Kod novčanih fondova imovina se neprekidno topi još od listopada, a prošli su mjesec zaključili sa 8,37 milijardi kuna imovine što je 3,4 posto manje nego mjesec dana ranije.

Gledano pojedinačno, upravo predstavnik novčanih fondova bilježi najveći mjesečni pad. Radi se u Erste Euro-Moneyju kod kojeg je imovina pala sa 777,3 milijuna kuna na 516,8 milijuna kuna. Primjetno snažan rast imovine bilježe fondovi koje Hanfina statistika vodi pod stavkom "ostali", poput fondova sa zaštićenom glavnicom. Imovina te kategorije skočila je gotovo pet posto na preko 806 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close