Imovina mirovinaca vrijedi 17 posto hrvatskog BDP-a

Autor: Tin Bašić , 20. studeni 2013. u 21:00
Čelnici obveznih mirovinskih fondova mogu biti zadovoljni s rastom imovine/Marko Lukunić/PIXSELL

Promatra li se iznos koji su mirovinci dobili od svojih članova, fond menadžeri su u listopadu stvorili razliku od gotovo 140 milijuna kuna.

Neto imovina četiriju obveznih mirovinskih fondova na kraju prošloga mjeseca premašila je 57 milijardi kuna.

Prema posljednjim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, imovina im je u listopadu porasla za 601 milijun kuna u odnosu na rujan. Za sva četiri fonda riječ je o rastu nešto većem od jedan posto. Koliko su OMF-ovi veliki, pokazuje usporedba s hrvatskim BDP-om. Naime, procjenjuje se da će on ove godine iznositi oko 330 milijardi kuna, što bi značilo da četiri fonda vrijede 17 posto onoga što se u Hrvatskoj proizvede u jednoj godini.

 

40,6milijardi

kuna vrijede državne obveznce u portfeljima OMF-ova

S obzirom na to da je domaći BDP u posljednjih šest godina iznad 300 milijardi kuna i u idućim bi godinama mogao slabo rasti, ako uopće bude tako, a istodobno se imovina OMF-ova svakoga mjeseca poveća za oko 450 milijuna kuna, njihov udio u odnosu na BDP će samo rasti. Promatra li se iznos koji su mirovinci dobili od svojih članova u vidu doprinosa, fond menadžeri su u listopadu stvorili razliku od gotovo 140 milijuna kuna. Neto doprinosi koji su proslijeđeni OMF-ovima prošloga su mjeseca iznosili 461,57 milijuna kuna, što je gotovo 44 milijuna kuna više nego u rujnu. AZ fondu, najvećem OMF-u, imovina je u listopadu porasla za 242,2 milijuna kuna i dosegnula je 22,92 milijarde kuna.

Dvoznamenkasti iznos imovina još jedino ima Raiffeisenov OMF koji je na kraju prošloga mjeseca upravljao sa 17,11 milijardi kuna. Vrlo blizu neto imovini od deset milijardi je i PBZ/CO kojemu za to nedostaje još 643 milijuna. Fond menadžeri Erste Plavog upravljali su sa 7,63 milijarde kuna. Najviše imovine, a riječ je o 70 posto, mirovinski su imali u državnim obveznicama. Radi se o 40,65 milijardi kuna državnog duga. U dionicama su na kraju prošloga mjeseca imali 6,53 milijarde kuna. U inozemstvu su mirovinski imali ukupno 6,78 milijardi kuna, od čega je sa 3,05 milijardi upravljao AZ fond. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

mogu se kladiti da u vladi već smišljaju kako da nama koji smo uplatili taj novac u fondove maznu te pare [emo_ljut]

Ovaj podatak da 70 % sredstava leži u državnim obveznicama je razlog za strah i paniku. Država nam je pred bankrotom a ako se to dogodi imovina Fondova je propala, a time i mi građani ćemo odnijeti gaće na štapu. Dobro je dok još nema velikih isplata iz Fonda a što će se dogoditi kada krenu isplate a država ne bude mogla vraćati posuđena sredstva. Bolje ne razmišljati o tome.

Sve će to Slavko nacionalizirati kad mu usfali para iduće godine. Najdalje 2015.

Jedini koji od ovih Fondova imaju koristi su Banke koje su naplatile za upravljanje, namještenim tzv ulaganjima Fondova u tvrtke gdje su banke imale loš plasman kako bi izvukle svoje novce, te tzv menadžeri koji sjede u Nadzornim odborima i primaju naknade u svoj džep.

Po staroj hrvatskoj navodi Fondovi su samo još jedna pljačka hrvatskog naroda.
A kako drugačije i može biti kad je Hrvatska visoko politički korumpirana država.

New Report

Close