Imovina fondova u siječnju rasla upola manje nego lani

Autor: Tin Bašić , 25. veljača 2014. u 10:03
Domaćim fondovima u posljednjih godinu dana imovina je pala/FOTOLIA

Fond menadžeri su na kraju prošloga mjeseca upravljali sa 13,51 milijardom kuna.

Imovina domaćih investicijskih fondova u siječnju je rasla upola slabije nego lani.

Prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) imovina fondova u siječnju 2014. godine porasla je za 475,34 milijuna kuna. Na kraju prošloga mjeseca fond menadžeri upravljali su sa 13,51 milijardom kuna. Godinu prije, imovina fondova zabilježila je rast od 847,05 milijuna i iznosila je 13,81 milijardu kuna. Dakle, promatrajući iznesene podatke, domaći investicijski fondovi u godini dana ne samo da nisu rasli, nego im je imovina i pala. Prvenstveno zbog novčanih fondova kojima je imovina naglo rasla i padala prilikom prošlogodišnjih izdanja obveznica jer su institucionalni ulagači koristili tu vrtu fondova kako bi se pripremili za ta izdanja i povukli novac kad je trebalo.

 

2novčana

fonda imala su prošloga mjeseca rast imovine viši od 100 milijuna kuna

A to se jasno vidi u lanjskom srpnju kada je ukupna imovina fondova pala nekoliko milijardi kuna. Najbolji početak ove godine imao je novčani fond ZB Investa – ZB plus. Imovina mu je u siječnju porasla za 342,23 milijuna kuna i zaustavila se na 2,95 milijardi kuna. Još samo jedan fond imao je rast imovine veći od 100 milijuna kuna, a riječ je o Erste Moneyu. Fond menadžeri tog fonda u siječnju su od investitora dobili 128,38 milijuna kuna čime su na kraju mjeseca upravljali sa 1,73 milijarde kuna. To je ujedno i drugi po veličini fond o Hrvatskoj, nakon ZB plusa.

S druge strane, najlošiji start ove godine, kada se promatra kretanje imovine, imao je novčani fond HPB Investa. Imovina mu je u siječnju pala za 26,94 milijuna kuna čime su fond menadžeri upravljali sa 416,74 milijuna kuna. Također još su dva novčana fonda imala pad imovine veći od deset milijuna kuna. Tako je Auctor Cash upravljao sa 18,74 milijuna kuna manje nego u prosincu. Imovina mu je na kraju siječnja bila 179,39 milijuna kuna. Dionički fond ZB euroaktiv na kraju prošloga mjeseca imao je 10,94 milijuna kuna manje nego mjesec prije. Imovina mu je iznosila 289,29 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close