Imovina fondova oporavila se od Agrokorova šoka

Autor: Tomislav Pili , 27. studeni 2017. u 07:52
U listopadu u fondovima 'ležalo' 18,8 milijardi kuna, 1,55 posto više/Thinkstock

Iako se ukupna imovina vratila na razinu iz siječnja, uplate u rizičnije fondove i dalje su povremene.

Domaćim investicijskim fondovima trebalo je pet mjeseci da izbrišu pad imovine uzrokovan krizom u Agrokoru i gubitkom povjerenja ulagača.

Podaci iz mjesečnog izvješća za listopad Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pokazuju da je ukupna imovina UCITS fondova porasla 1,55 posto na 18,8 milijardi kuna. Time se praktički vratila na razinu iz siječnja kada je iznosila 18,77 milijardi kuna.

Dno dostignuto u svibnju 
Podsjetimo, u veljači je započelo klizanje imovine investicijskih fondova, a dno je dostignuto u svibnju kada je u fondovima "ležalo" 17,3 milijarde kuna. Od lipnja kreće stupnjeviti oporavak, a najveći skok zabilježen je u rujnu kada je fondovska imovina porasla 2,3 posto ili za 424,2 milijuna kuna. Da se stanje stabiliziralo slaže se i Darko Brborović, predsjednik Uprave OTP Investa. "Šok vezan uz Agrokor je prošao, ali su uplate u rizičnije fondove još uvijek sporadične", ocjenjuje Brborović.

 

3,8 posto

uvećana je imovina obvezničkih fondova dosegnuvši 5,9 mlrd. kuna

Njegove riječi potvrđuje i Hanfina statistika za prošli mjesec. Imovina je rasla svim vrstama fondova, osim novčanima koji bilježe blago smanjenje od 0,06 posto na 9,34 milijarde kuna. Po rastu predvode obveznički fondovi koji su unazad dvije godine prvi izbor ulagača. U listopadu im je imovina dosegla 5,9 milijardi kuna čime je uvećana dodatnih 3,8 posto. Dionički fondovi bilježe malo više od dva posto rasta imovine koja se krajem listopada zaustavila na 1,94 milijarde kuna. U plusu su i mješoviti fondovi, s porastom od 1,73 posto na 862,7 milijuna kuna.    

Ulagači bez mnogo opcija 
Značajan rast bilježe i fondovi koje Hanfa vodi pod kategorijom "Ostali", poput fondova s određenim rokom trajanja. U toj kategoriji zabilježen je rast imovine od 2,9 posto na 707,2 milijuna kuna.

Darko Brborović smatra kako ulagači i "nemaju mnogo drugih opcija, pa alociraju dio štednje u obvezničke i slične, manje rizične fondove". Istaknimo da od pojedinačnih fondova po rastu imovine predvodi obveznički Raiffeisen Classic koji je u listopadu upravljao s doslovno dvostruko višim iznosom nego mjesec ranije. Naime, imovina mu je skočila s 194,3 milijuna kuna na 381,1 milijun kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

…Samo grafikon piše…OVE GODINE? …a. nigdje u tekstu ne piše 2017.g….

Ajmo sad malo reklame po televiziji i ulaganje u dionice.:)

New Report

Close