I Commerzbank kršio sankcije, kazna 500 milijuna dolara?

Autor: Tomislav Pili , 09. srpanj 2014. u 10:35
Država je 2009. spasila Commerzbank od propasti/REUTERS

Njemačka država u banci drži 17 posto udjela, pa bi nagodba mogla imati i političke reperkusije.

Nakon što je završena saga o francuskoj banci BNP Paribas, američki istražitelji našli su novu metu za istragu o kršenju sankcija prema Iranu i Sudanu – njemačku Commerzbank.

Međutim, ovaj slučaj mogao bi prerasti okvire financijskog svijeta i uzrokovati nove diplomatske tenzije između Berlina i Washingtona. Prema navodima upućenih izvora New York Timesa, druga najveća njemačka banka i američke vlasti započele su pregovore o nagodbi zbog obavljanja transakcija s državama na američkoj "crnoj listi". U kršenju sankcija Commerzbank je koristio svoje američke podružnice za financijske transakcije s kompanijama iz Irana i Sudana, a upućeni izvori tvrde da bi se nagodba mogla zaključiti najranije do početka jeseni.

Preliminarni nacrt sporazuma sadrži odredbu o kazni od najmanje pola milijarde dolara što je prava sitnica u odnosu na gotovo devet milijardi dolara koje je pristao platiti BNP Paribas. Istragu o poslovima njemačke banke vode državni i federalni organi, odnosno bankovni regulator države New York kojem je na čelu sada već čuveni Benjamin Lawsky u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, saveznim tužiteljem za distrikt Columbiu te Federalnim rezervama (Fed), tvrde upućeni izvori NYT-a.

Međutim, pitanje je kako će eventualno pristajanje na nagodbu i priznanje krivnje utjecati na političke odnose između Njemačke i SAD-a, u posljednje vrijeme narušene aferom o prisluškivanju najviših njemačkih dužnosnika. Naime, 17 posto udjela u Commerzbanku posjeduje država. Podsjetimo, Commerzbank je jedva preživjela početak financijske krize krajem 2008. godine. Banka se našla pred propašću, a spasilo ih je 18,2 milijardi eura proračunskog novca. Inače, banka je poznata po svojim lošim poslovnim potezima, poput kreditiranja američkog grada Detroita koji je kasnije bankrotirao.

Komentirajte prvi

New Report

Close