Hrvatski investitori ne napuštaju rusko tržište

Autor: Tomislav Pili , 01. travanj 2014. u 11:15
Hrvoje Krstulović, čelni čovjek ZB Investa koji je povećao svoja ulaganja u Rusiji/ Boris Šćitar/PIXSELL

Hrvatski institucionalni investitori na ruskom tržištu kapitala nisu podlegli histeriji zapadnih investitora i pobjegli glavom bez obzira.

Hrvatski institucionalni investitori na ruskom tržištu kapitala nisu podlegli histeriji zapadnih investitora i pobjegli glavom bez obzira.

Zbog napetosti između Rusije i Zapada zbog ruske aneksije Krima i gomilanja ruskih vojnika na istočnim granicama Ukrajine, procjene govore da bi se do kraja godine iz Rusije moglo odliti približno 100 milijardi dolara. To bi moglo rezultirati i značajnim usporavanjem ruskog gospodarstva. Prema projekcijama koje je u petak objavilo tamošnje ministarstvo gospodarstva, ruska bi ekonomija ove godine mogla usporiti na 0,5 posto rasta BDP-a. Svjetska banka u posljednjim je projekcijama bila čak i optimistična, srezavši projekcije sa 2,5 posto na 1,8 posto u ovoj godini. Pesimistične prognoze pratilo je i kretanje ruskog burzovnog indeksa MICEX koji je u posljednjih mjesec dana izgubio gotovo sedam posto vrijednosti.

 

7posto

oslabio je ruski burzovni indeks MICEX samo u posljednjih mjesec dana

Ipak, u posljednje je vrijeme primjetan njegov oporavak, na što vjerojatno računaju i hrvatski investitori. Tako u društvu Ilirika Investments koje upravlja fondom Ilirika BRIC  tvrde kako pažljivo prate situaciju na ruskom tržištu te da su zadržali svoje pozicije. Iz ZB Investa navode kako su na posljednje događaje reagirali povećanjem izloženosti prema fundamentalno podcijenjenim dionicama ruskih kompanija. "S obzirom na snažan pad od početka godine uslijed političkih i gospodarskih rizika, prema valuacijama rusko je tržišta kapitala najjeftinije u odnosu na ostala tržišta u razvoju", tvrde u tom društvu. Dodaju i kako ne vjeruju u daljnju eskalaciju sukoba ili produbljenje sankcija Rusiji. Trenutna situacija stavlja značajan pritisak na rusku ekonomiju jer rizici eskalacije sukoba nažalost nisu zanemarivi, ocjenjuje Mirko Matić, fond-menadžer u NETA Capitalu.

"Međutim, valja napomenuti da crni scenarij nije u interesu niti jedne strane jer su danas Rusija, EU i SAD, bez obzira na različita politička stajališta, ekonomski vrlo povezani i ovisni jedni o drugima. Vjerujemo da je krizna situacija velikim dijelom već uračunata u cijene vrijednosnica te bi u slučaju stišavanja tenzija trenutne valuacije mogle predstavljati zanimljivu priliku za pozicioniranje", smatra Matić. Dodaje kako se kratkoročno može očekivati volatilnost svih klasa imovine. U kratkom do srednjem roku moglo bi doći do oporavaka ruskih indeksa, nakon što se percepcija rizika smanji, ocjenjuju u ZB Investu. "Niske valuacije predstavljaju priliku za kupnju ruskih dionica, a pritom smatramo da bi u uvjetima slabe rublje fokus trebao biti na izvozno orijentiranim kompanijama", zaključuju u ZB Investu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

tko je lud kod kuce lud je I u inostranstvu

New Report

Close