Gates više nije najveći dioničar Microsofta

Autor: Tomislav Pili , 05. svibanj 2014. u 22:00
Bill Gates/REUTERS

Uz prodaju ovim tempom, do sredine 2018. neće imati niti jednu dionicu.

Bill Gates, osnivač, bivši izvršni direktor i predsjednik uprave Microsofta, do polovine 2018. godine više neće biti dioničar te softverske kompanije nastavi li prodavati svoje dionice dosadašnjim tempom.

Trenutno najbogatiji čovjek na svijetu prodao je u proteklom tromjesečju 20 milijuna dionica kao što to radi u svakom kvartalu posljednjih desetak godina. Ako nastavi tim tempom, Gates za otprilike četiri godine više neće imati niti jednu dionicu Microsofta. Nakon nedavne prodaje dionica, Gates više nije najveći pojedinačni dioničar Microsofta jer mu je u vlasništvu ostalo oko 330 milijuna dionica, dok Steve Ballmer, koji je u veljači s mjesta izvršnog direktora otišao u mirovinu, ima oko 333 milijuna dionica.

Drugim riječima, Ballmer i Gates svaki pojedinačno drže oko četiri posto dionica Microsofta.Prilikom javne ponude dionica 1986. godine Gates je stekao 49 posto dionica te softverske kompanije, a zahvaljujući dugogodišnjem snažnom rastu cijene Gates je već desetljećima jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Njegov imetak procjenjuje se na 77 milijardi dolara. Kompaniju je zajedno sa školskim prijateljem Paulom Allenom osnovao 1975. godine i time, pokazalo se, pokrenuo revoluciju u računalstvu. Mjesto izvršnog direktora prepustio je Ballmeru 2000. godine, dok se u veljači ove godine povukao s mjesta predsjednika Microsofta. No, Gates je ostao u odboru kompanije kao savjetnik za tehnologiju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close