Fondovi okreću leđa dionicama

Autor: Tomislav Pili , 04. listopad 2016. u 22:00
Iz fondova je do kraja rujna povučeno je 156 milijardi dolara, najviše od 2008./FOTOLIA

U banci Goldman Sachs procjenjuju da će prodaje biti za 25 milijardi dolara više od kupnji dionica.

Američki investicijski fondovi ove bi godine mogli prodati više dionica nego što će kupiti, po prvi puta od 2012. godine, procjenjuju u banci Goldman Sachs. Tijekom drugog tromjesečja veliki fondovi prodavali su više dionica nego što su kupovali čime je taj trend produžen na treći uzastopni kvartal, kaže David Kostin, glavni analitičar američkog dioničkog tržišta u Goldman Sachsu.

"Niska razina udjela dionica te značajni odljevi iz investicijskih fondova naveli su nas na procjenu da će neto kupnje dionica u 2016. biti 25 milijardi dolara u minusu", napisao je Kostin u bilješci klijentima, a prenosi Business Insider. Kada je već riječ o odljevima, američki fondovi ovu godinu neće pamtiti po dobrome. Od siječnja do kraja rujna domaći i strani ulagači povukli su 156 milijardi dolara, dvostruko više nego lani te najviše od 2008. godine.

Podsjetimo, godina na Wall Streetu započela je predviđanjem kako se ove godine mogu očekivati tek osrednji prinosi na dionički kapital. Međutim, tržište je za sada opovrgnulo takva predviđanja sa šest posto rasta indeksa S&P 500. Međutim, nesigurnost na tržištu i dalje stvara ishod američkih predsjedničkih izbora te očekivanja o niskom rastu zarada kompanija. Osim investicijskih fondova, američke dionice napuštaju i inozemni ulagači. Prema podacima Goldman Sachsa, u drugom tromjesečju stranci su prodali američkih dionica u vrijednosti 46 milijardi dolara. No, prodaja stranaca značajno je usporila ako se usporedi sa 108 milijardi dolara zabilježenih u prvom tromjesečju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close