Fond Anglikanske crkve lani duplo bolji od financijaša

Autor: Tomislav Pili , 22. svibanj 2017. u 22:01
Crkveno povjerenstvo doznačilo je Crkvi 230,7 milijuna funti/FOTOLIA

Prosjek dioničkih fondova lani je iznosio 8,8 posto, a svećenici kažu kako je prinose lansirala slaba funta.

Britanski fond menadžeri mogli bi otići u tamošnje crkve, ali ne toliko po duhovnu obnovu koliko po investicijski savjet. Kako piše britanski tisak, povjerenstvo koje upravlja imovinom Anglikanske crkve pogodnom za ulaganje – a radi se o 7,9 milijardi funti – ostvarilo je prošle godine prinos od 17 posto.

Radi se o gotovo nevjerojatnom rezultatu za britanske investicijske prilike s obzirom da je lanjski  prosjek dioničkih fondova iznosio 8,8 posto. Štoviše, Woodford Equity Income kojim upravlja najpoznatiji britanski fond menadžer Neil Woodford ostvario je lani tek 3,2 posto prinosa. Crkveno povjerenstvo, kojem je cilj uvećati imovinu za iznos inflacije plus pet posto, poručilo je za Guardian kako je rezultat za prošlu godinu ostvaren ponajprije zbog slabljenja funte nakon referendumske odluke o izlasku iz Europske unije.

 

9,6 posto

prinosa iznosi godišnji prosjek na ulaganja Crkve u 30 godina

"Rezultatu je doprinio i snažan rezultat u segmentu globalnih dionica od 32,9 posto koji dijelom odražava slabljenje funte. Jednako su od pomoći bila i naša ulaganja u kreditiranje (+33,1 posto) te udjele u kompanijama (+26,1 posto)", izjavio je za The Guardian sir Andreas Whittam Smith, prvi povjerenik Crkvenog povjerenstva. Iako bi zlobnici rekli da se svećenicima posrećilo, Whittam Smith istaknuo je podatke koji pokazuju da Anglikanska crkva ima vrlo dobar "nos za ulaganja".

Naime, tijekom posljednjih 30 godina Crkveno povjerenstvo je ostvarilo prosječan godišnji prinos od 9,6 posto. "I to unatoč povremenim turbulencijama na financijskim tržištima", dodao je Whittam Smith. Richard Sanders, zadužen za ulaganja u dionice, ističe kako se Povjerenstvo u investicijskim odlukama vodi principima etičkog investiranja te su prije svega dugoročni ulagači.

Tako su 2012. prodali sve dionice vrijedne dva milijuna funti u medijskoj kompaniji News Corporation u vlasništvu Ruperta Murdocha zbog upletenosti kompanije u skandal s prisluškivanjem telefona. Iako je Povjerenstvo doznačilo crkvi 230,7 milijuna funti zarade, u tom tijelu kažu da je to svega 15 posto crkvenih prihoda. "Većina prihoda dolazi od velikodušnih priloga naših župljana", kažu u Povjerenstvu.    

Komentirajte prvi

New Report

Close