Europski su fondovi u modi, privukli 210 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 01. svibanj 2017. u 22:00
Samo se u dioničke fondove slilo 34 milijarde eura/Thinkstock

Unatoč rastu političke neizvjesnosti, bolje ekonomske prognoze potaknule su apetit za rizikom.

Rastuća politička neizvjesnost na "starom kontinentu" nije spriječila globalne investitore da u europske investicijske fondove uplate najveći iznos novca u posljednjih pet godina. Kako navodi Financial Times, u prvom tromjesečju u europske se fondove slilo 210 milijardi eura što je najviši tromjesečni iznos od 2012. godine. 

 

156 posto

više novca uplaćeno je u odnosu na četvrti kvartal

Dvostruko više 
O skoku privlačnosti europskih tržišta kapitala svjedoči i podatak da je iznos uplaćen u prvom tromjesečju dvostruko viši od prethodnog tromjesečja u kojem je pristiglo 82 milijarde eura. Pristigli novac u prvom kvartalu otišao je podjednako u dioničke, obvezničke, novčane i alternativne fondovei. Prema podacima konzultantske kuće Lipper, dionički fondovi privukli su 34 milijarde eura. Nakon što se slilo 13 milijardi eura, krajem ožujka imovina europske investicijske podružnice američke tvrtke JPMorgan Asset Managementa dosegla je rekordne razine, a njezin direktor Massimo Greco tumači kako je izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika povećao povjerenje u tržišta.

Neki savjetuju oprez 
"Optimizam povećava apetit za rizikom. Prognoze za globalnu ekonomiju sve su pozitivnije. Veća su i očekivanja među investitorima da će dionička i dio obvezničkih tržišta dobro odraditi", kaže Greco. Rezultat u prvom tromjesečju značajan je zaokret u odnosu na isto razdoblje lani kada su investitori povukli 21 milijardu eura iz europskih fondova zbog pada ovdašnjih burzi i zabrinutosti oko kineskog rasta. No, dio poznatih investitora savjetuje oprez. Tako je Bill Gross u travnju kazao kako investitori previše očekuju od dioničkih tržišta, a od obvezničkih očekuju previše prinosa te kako su cijene svih vrsta financijske  imovine na umjetnim razinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close