Euro do kraja godine i na 1,20 dolara

Autor: Tomislav Pili , 24. srpanj 2017. u 22:00
Tečaj jučer na 1,1647 dolara/REUTERS

U prilog europskoj valuti ide ekonomska slika i očekivano smanjenje poticaja.

Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima skliznuo na najniže razine u 13 mjeseci, pritisnut padom prinosa na američke državne obveznice i slabim pokazateljima koji potkopavaju argumente za daljnji rast kamatnih stopa u ovoj godini.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je na 93,823 boda, najniže razine od lipnja 2016. godine.  Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,1647 dolara, nadomak najviših razina prema dolaru u posljednje gotovo dvije godine, koje je nakratko dosegnuo u trgovanju za vrijeme rada azijskih tržišta. No, euro bi za nekoliko mjeseci mogao vrijediti i značajno više, ističu inozemni analitičari.

Tako Bob Parker, član investicijskog odbora Quilvest Investment Managementa do kraja iduće godine vidi tečaj eura na 1,20 dolara, a u 2018. rast i do 1,25 dolara. Razlog su sve bolji ekonomski podaci iz eurozone te očekivano smanjenje novčanih poticaja Europske središnje banke koje počinje u rujnu, piše CNBC. 

Komentirajte prvi

New Report

Close