Erste plavi od osnutka ostvario prinos od 8,51 posto

Autor: Josip Jagić , 20. travanj 2006. u 06:30

Dozvola ulaganja u dionice izvan prve kotacije, misle u Ersteu, fondovima bi omogućila veće prinose

Erste plavi obvezni mirovinski fond danas već ima 143.000 članova, a u ovoj je godini fond već ostvario prinos od dva posto, najviše od svih obveznih mirovinskih fondova u zemlji i više od MIREX benchmarka. Imovina fonda dosegla je ukupno 1,4 milijarde kuna i u stalnom je porastu, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare tog fonda. Od osnutka fond je ostvario ukupan prinos od 8,51 posto, ali je predsjednik Uprave fonda Petar Vlaić naglasio kako njihov dobar rezultat nije samo njihov, već cijela domaća fondovska industrija bilježi rast i dobre rezultate. Hrvatski obvezni mirovinski fondovi ostvaruju više prinose od ostalih u Europi, zahvaljujući konvergenciji prinosa na obveznice, koja je to omogućila.

Sve više u dionice
U strukturi portfelja Erste plavog najveći udjel zauzimaju hrvatske državne obveznice za koje su u fondu dosad nastojali postići manju izloženost promjenama kamatnih stopa, ali je dio nove politike fonda i povećana izloženost inozemnim državnim obveznicama zbog nižih kamatnih stopa. U portfelju fonda povećan je udjel domaćih dionica, a u odnosu na strane dionice smanjen je udjel stranih ETF-ova. Udjel kunskog portfelja u odnosu na strani također je smanjen. U fondu priželjkuju veća izdanja domaćih korporativnih dionica u koje bi zasigurno željeli ulagati. Udjel Erste plavog u broju osiguranika na hrvatskom tržištu obveznih mirovinskih fondova je najmanji, ukupno 11,3 posto, ali Vlaić smatra da to u ovom trenutku može biti komparativna prednost. Cjelokupni je domaći sustav obveznih mirovinskih fondova dobro sređen i nema kašnjenja s uplatama i alokacijom sredstava pa se može reći kako je taj dio mirovinske reforme dobro proveden. Među budućim planovima fonda istaknuto je unapređenje sustava upravljanja rizikom za koji su već planirana značajna dodatna sredstva. Fond planira proširiti i suradnju sa stranim investicijskim bankama i brokerskim kućama kako bi mogli dobiti što kvalitetnije analize i mogućnosti online trgovanja.

Liberalizacija ulaganja
Strane banke i fondovi danas smatraju Hrvatsku stabilnom i puno su više zainteresirani za ulaganje na našem tržištu nego prije. Ukupna fondovska industrija u Hrvatskoj razvija se jako brzo, kamatne stope su zasad niske i ljudi su sve bolje obaviješteni o tome što su mirovinski i investicijski fondovi pa je tako i njihov interes danas mnogo veći.
Vlaić je naglasio kako se priželjkuje i očekuje liberalizacija pravila za ulaganje, dozvola ulaganja u dionice izvan prve kotacije burzi fondovima bi omogućila novo povećanje prinosa.

Dobrovoljni ‘mirovinci’ još se uhodavaju
Erste ima dva dobrovoljna mirovinska fonda s jasnom politikom ulaganja. Erste Plavi Expert je fond s najvišom stopom prinosa od svih domaćih fondova te vrste sa stopom od 6,61 posto u dosadašnjem poslovanju, što je uspjeh s obzirom na činjenicu kako je počeo s radom tek u ožujku prošle godine. Fond je mješovit pa je njegova politika rizičnija, ali donosi i više prinose. Erste Plavi Protect je jedini obveznički fond svoje vrste na domaćem tržištu i namijenjen je konzervativnim ulagačima i onima pred mirovinom. Ostvario je prinos od 2,27 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close