ECB djelovao izvan mandata

Autor: Tomislav Pili , 15. kolovoz 2017. u 22:01
Potpredsjednik ECB-a Vitor Constancio i predsjednik Mario Draghi/REUTERS

U presudi stoji da taj poticaj nije u skladu s pravnom stečevinom jer krši načelo zabrane financiranja država.

Njemački Ustavni sud doveo je u pitanje zakonitost novčanih poticaja Europske središnje banke (ECB). Ustavni su suci u utorak donijeli presudu prema kojoj otkup državnih i korporativnih obveznica vrijedan 2,3 bilijuna eura nije u skladu s pravnom stečevinom Europske unije.

Stoga su od Europskog suda pravde – najviše sudske instance u EU – zatražili ispitivanje zakonitosti programa otkupa. Prema procjeni Ustavnog suda, taj program izlazi iz granica mandata ECB-a. "Značajni razlozi indiciraju da ECB-ove odluke u vezi upravljanja programom otkupa krše načelo zabrane financiranja zemalja-članica eurozone i prelaze mandat ECB-a u vođenju monetarne politike", stoji u mišljenju njjemačkih ustavnih sudaca.

 

2,3 bilijuna

eura vrijedan je ECB-ov program otkupa obveznica

Ta je institucija o tom pitanju raspravljala na temelju zahtjeva skupine njemačkih ekonomskih i pravnih stručnjaka. Prema sudu te neformalne skupine, program otkupa imovine ustvari je prikriveno spašavanje prezaduženih perifernih članica eurozone. Ta je skupina zatražila od njemačke središnje banke Bundesbank da ne sudjeluje u tom programu. Kao što je poznato, Bundesbank je jedan od najvećih kupaca imovine u sklopu programa otkupa.

Iz ECB-a su odmah reagirali priopćenjem u kojem gorljivo brane odluku o pokretanju novčanog poticaja koji je po opsegu nezabilježen u modernoj europskoj povijesti. "Program otkupa imovine po našem je mišljenju u potpunosti u skladu s mandatom ECB-a", stoji u priopćenju monetarne vlasti eurozone. Dodali su kako otkup 60 milijardi eura imovine mjesečno neće biti zaustavljen. Valja podsjetiti kako je već spomenuta skupina zatražila od njemačkog Ustavnog suda ispitivanje zakonitosti ECB-ova programa preuzimanja državnih obveznica (OMT-Izravne tržišne transakcije). I taj je slučaj proslijeđen Europskom sudu pravde koji nije imao prigovora na njega.  

Komentirajte prvi

New Report

Close