‘Državne obveznice idealne i za proračun i za osiguravatelje’

Autor: Božica Babić , 03. svibanj 2012. u 22:00

Svako novo poskupljenje, neovisno je li to PDV ili energenti, s tržišta istiskuje novac za koji se kandidiraju i osiguravatelji, upozorio je čelnik Allianza

Vrijeme je da Ministarstvo financija plasira obveznice na rok od 20 i više godina, ni novaca ni kupaca neće nedostajati. Ovaj apel u četvrtak je ministru Slavku Liniću odaslao Mario Staroselčić, predsjednik Uprave Allianz Investa ističući kako iza tog stava stoji cijela industrija osiguranja. Najduža hrvatska obveznica, podsjeća, dospijeva kroz 10 godina što je, kaže, prekratko u odnosu na obveze osiguravatelja po životnim policama koje se mahom ugovaraju na više od 20 godina. Prihvati li ministar Linić inicijativu, od nove ‘ročne usklađenosti’ profitirat će i državna riznica, izborit će znatno povoljnije uvjete nego što ih postiže sada prodajom kratkoročnih obveznica, uvjereni su u Allianzu.

Premija rasla 12 posto
Boris Galić, predsjednik Uprave Allianz osiguranja izvijestio je da su u prvom tromjesečju 2012. ostvarili 316 milijuna kuna premije, gotovo 12 posto više nego u istom razdoblju 2011. dok je ukupno tržište palo 0,8 posto. Na životnim osiguranjima premija je rasla 17,9 posto na 99,2 milijuna kuna i nakon niza godina u tom su segmentu, naglasio je, komotno prvi među konkurencijom sa 17,3 posto tržišnog udjela. U neživotnim osiguranjima premiju su uvećali 9,1 posto na 216,6 milijuna. Cilj je, iznio je Galić, i ove godine biti bolji od tržišnog prosjeka. Međutim, upozorio je: “Prvi kvartal je samo dobar početak jedne teške godine i nije realno očekivati da će visoke stope rasta ostati do kraja 2012..” Recesija traje već četvrtu godinu, iscrpila je i osiguravatelje. Izostanak investicija smanjuje premiju, klijente ne gube jer odlaze konkurenciji već stoga što nestaju s tržišta zbog stečaja ili odustajanja od biznisa. Svako novo poskupljenje, neovisno je li to PDV ili energenti, s tržišta istiskuje novac za koji se kandidiraju i osiguravatelji. S rastom nezaposlenosti nemoguće je očekivati novo ugovaranje i uredno plaćanje polica, nanizao je Galić dio razloga koji koče branšu. Iznimno je zadovoljan razinom solventnosti, iznosi 212,1 posto i dvostruko je bolja od zakonom uvjetovane.

Konzervativno ulaganje
Allianz će se u 2012., najavio je, fokusirati na održanje profitabilnosti, nastavit će konzervativnu politiku ulaganja uz zadržavanje dobre strukture portfelja te pojačati upravljanje troškovima. Drastičan pad prodaje vozila, u 2008. prodano je 88.265 a lani tek 41.561, ilustrira negativne trendove na autoosiguranjima, iznio je član Uprave Slaven Dobrić. Premija na kasko osiguranju pada već četiri godine, na obveznim blago raste i to radi pojačane kontrole neregistriranih vozila.

AZ dobrovoljni mirovinski fondovi

Imovina premašila milijardu kuna
AZ dobrovoljni mirovinski fondovi upravljaju imovinom vrijednijom od milijardu kuna, štednju za buduću mirovinu povjerilo im je više od 100.000 članova. Prosječni godišnji prinosi od osnivanja fondova zaključno s travnjem 2012. iznosili su 8,55 posto u AZ Profitu te 6,92 posto u AZ Benefitu. Obračunska jedinica AZ Profita u osam godina narasla je na 202,37 odnosno, od početka poslovanja udvostručila je vrijednost. “Kuna uplaćena na početku poslovanja AZ Profita danas vrijedi dvije kune”, objavio je Krešimir Gjenero, direktor Allianz ZB društva. Ohrabruje, ističe, da raste i broj dogovorenih suradnji i novih upita poslodavaca koji razmišljaju o tom obliku štednje za zaposlenike.

Komentirajte prvi

New Report

Close