Države u razvoju pred nevoljama

Autor: Tomislav Pili , 15. listopad 2018. u 14:57
Predsjednica MMF-a Christine Lagarde/REUTERS

Nakon Argentine, pomoć je zatražio i Pakistan, a izvori zabrinutosti su Turska, Južna Afrika i Venezuela.

Države u razvoju trebaju iskoristiti sve instrumente koji su im na raspolaganju kako bi zaustavili odljev kapitala koji će biti neizbježan zaoštravanjem monetarne politike u SAD-u te eskalacijom trgovinskog rata, poručila je predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

Više od godinu dana ta nekadašnja francuska ministrica financija upozorava vlade rastućih gospodarstava da se moraju pripremiti za moguće probleme na svjetskom financijskom tržištu. Taj je trenutak stigao, prenosi Financial Times.

Nije tek kišica
"To nisu samo oblaci na horizontu već je iz nekih oblaka počelo i padati, a to nije tek kišica", slikovito je stanje u globalnim novčanim tokovima opisala Lagarde tijekom godišnje konferencije MMF-a i Svjetske banke na Baliju. Kako prenose agencije, pitanje financijskog stresa s kojim se suočavaju rastuća gospodarstva dominiralo je tim skupom. Pri tome se nisu mogla izbjeći prisjećanja na 90-e godine kada je MMF bio prisiljen intervenirati – u nekim slučajevima i uz kontroverze – kako bi "ugasio" krize u Aziji i Južnoj Americi.

 

57 mlrd.

dolara pomoći Argentini odobrio je nedavno MMF

Ove godine u nekoliko rastućih ekonomija povijest kao da se ponavlja. Nakon što je MMF odobrio Argentini najveći paket pomoći od osnutka te institucije od 57 milijardi dolara, ovih dana razmatra i zahtjev Pakistana za financijskom injekcijom od sedam milijardi dolara. "Postoji niz država koje se počinju suočavati s financijskim problemima", smatra Thomas Berns, nekadašnji dužnosnik MMF-a, a danas analitičar think-tanka CIGI. 

Velika prijetnja
Sve je više strahovanja da su Pakistan i Argentina tek početak, pa će MMF u idućim mjesecima biti prisljen razmotriti posudbe državama suočenima sa padom vrijednosti svojih valuta, rastućim proračunskim manjkovima i nemogućnošću otplate dugova zbog rastućih kamata. 

Izvori zabrinutosti su Turska, Južna Afrika i Venezuela. Rasplamsavanje krize u svakoj od njih predstavljalo bi veliku prijetnju za globalni financijski sustav. Optimisti pak upozoravaju na činjenicu kako rastuće ekonomije nisu u stanju u kojem su bile 90-ih godina. Gospodarstva su im snažnija nego prije dva desetljeća, mnoge su se odlučile za plivajući tečaj svojih valuta, a ojačale su i devizne rezerve. 

Komentirajte prvi

New Report

Close