Država već danas namiruje siječanjska dospijeća duga po trezorskim zapisima

Autor: Jadranka Dozan , 02. siječanj 2013. u 11:13
Do osiguranja premosnice za odgođene euroobveznice Linić bi se mogao jače osloniti na trezorce/PIX

U siječnju dospijeva ukupno milijarda kuna zapisa, no i iduće bi aukcije mogle biti izdašne jer se odustalo od izlaska na inozemno tržište.

Već prvog radnog dana nove godine Ministarstvo financija kreće i s uobičajenim operacijama kratkoročnog financiranja. Potkraj 2012. investitorima je upućen poziv na današnju aukciju trezorskih zapisa na kojoj im se nudi ukupno oko 650 milijuna kuna, od čega se pola milijarde odnosi na kunske, a oko 150 milijuna kuna na eurske zapise.

Ukupan ponuđeni iznos odnosi se na refinanciranje, budući da već u prvih tjedan dana siječnja dospijeva oko 730 milijuna kuna lani izdanih trezoraca. U ostatku mjeseca na naplatu, odnosno na refinanciranje stiže još 300-injak milijuna kuna. No, neovisno o tome hoće li već na današnjoj aukciji država prihvatiti i veći iznos ponuda od planiranih 650 milijuna, idućih tjedana lako je moguće da će aukcije biti izdašnije jer je na početku godine raskorak tekućih prihoda i rashoda poslovično najveći. Kako je nakon pada državnog kreditnog rejtinga odgođen rani izlazak na međunarodno tržište i plasman obveznica koji je Ministarstvo financija prvotno planiralo za treći tjedan siječnja, moguće je da će se u siječnju (ili barem do osiguranja drugog financijskog aranžmana) država u većoj mjeri osloniti na kratkoročne dužničke papire. U prilog tomu mogli bi ići i prinosi na trezorce kod kojih je trošak financiranja za državu već duže vrijeme znatno niži od onog 'pravog', na inozemnom tržištu.  Kratkoročno domaće zaduživanje države kroz trezorske zapise lani je, naime, osjetno pojeftinilo, što je umnogome posljedica visoke likvidnosti monetarnog sustava i slabe potražnje za kreditima, a dijelom su tome (posredno) pridonijela i povoljna kretanja na međunarodnim tržištima u pogledu premija rizika na državne dugove.

Potkraj 2012. država je bankama, fondovima i drugim kupcima plaćala više nego upola nižu kamatu na trezorce nego početkom godine. Na posljednjoj lanjskoj aukciji na najzastupljenije jednogodišnje kunske zapise kamatna stopa bila je samo 2,60 posto, na one s polugodišnjim dospijećem 2,10 posto, a na tromjesečne 1,25 posto. Početkom godine, pak, država je zapise na 364 dana plasirala uz kamatu oko 5,50 posto, na šestomjesečne je kamata iznosila 5,25, dok je tromjesečne plasirala uz kamatnu stopu od 4,5 posto. Toliku stopu u to je vrijeme plaćalo Ministarstvo financija i za tromjesečne eurske zapise kojima je do kraja godine pala na 1 posto, dok je kod eurskih zapisa na rok od godinu dana pala s gotovo pet posto na samo 2,1 posto na kraju 2012. Trezorci se tako nameću kao moguće kratkoročno rješenje za sezonski naglašenije kaskanje tekućih prihoda za rashodima države na početku godine. Oni ne mogu biti zamjena za dugoročni aranžman u sklopu financiranju deficita, ali na kraće vrijeme u određenom obujmu mogu poslužiti kao premosnica. Valja se prisjetiti da je početkom 2012. država išla i na 1,2 milijardi kuna dvogodišnjih zapisa.

Stanje i planovi

Dug po trezorcima nešto ispod 20 milijardi

Nakon posljednje lanjske aukcije (11. prosinca)  stanje kratkoročnog duga po trezorskim zapisima bilo je 16 milijardi kuna plus 627 milijuna eura. Godina je zaključena nešto nižim stanjem tog duga jer je do kraja godine iskupljeno više od milijardu kuna zapisa koji su dospijevali u međuvremenu. 

Ove godine plan je samo refinanciranje

Prema Vladinu planu financiranja, ove godine se se dug po trezorskim zapisima ne bi trebao povećati. Nasuprot tome, za prošlu je godinu bilo zacrtano neto zaduživanje, odnosno povećanje duga po trezorcima za 2,1 milijardu kuna. Ostaje vidjeti hoće li država ostati pri planiranom nepovećanju salda.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Porezni vodić piše Danas .hr

Nije sve tako crno .
Korištenje Droga za vlastitu upotrebu više nije kazneno djelo .
Smanjuje se porez na Vino i Pivo u birtijama .

Stimulira nas se da više trošimo Droge , Vino i Pivo !

Živjeli !

Koliko ćemo zbog novih nameta morati više dati državi i što će nam ostati?

Od ove godine poskupjet će osnovne životne namirnice, kao što su kruh, mlijeko i lijekovi. Sasvim je izvjesno i poskupljenje cigareta, a najavljena su već i poskupljenja iz javnih i komunalnih poduzeća.

CIJENE LETE U NEBO
Mračno razdoblje poskupljenja se nastavlja
Drugim riječima, život će nam u 2013. biti skuplji.
No glavni okidač ovogodišnjeg udara na standard bit će izmjene u poreznom sustavu.
One su uglavnom posljedica posljednjeg glancanja hrvatskog poreznog sustava prije ulaska u EU.
Svoj je obol u cijeloj priči dala i država koja primjerice uvođenjem fiskalnih blagajni želi stati na kraj sivoj ekonomiji.

U ovom trenutku otvorenim ostaje još pitanje poreza na nekretnine, koji bi prema najavama iz Vlade trebao biti uveden 1. travnja, a kojem se usprotivio HNS.

Kao slaba utjeha i protuteža tim poskupljenjima ostaje nam očekivani pad cijena ugostiteljskih usluga i luksuznih proizvoda, piše Jutarnji list.

Evo što će se zapravo dogoditi:

CIJENE RASTU NA SVE STRANE
Nova zabrinjavajuća poskupljenja!
1. Ukidanje nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove – državi 1,3 milijarde kuna više, građanima nova poskupljenja

Predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore Boris Vukelić kaže da se poskupljenje neće dogoditi preko noći jer su u uvjetima slabe potražnje i trgovci oprezni u svojoj cjenovnoj politici.
No takva igra, kaže, ne može trajati dugo jer će mnoge otjerati u stečaj.

2. Niži PDV na ugostiteljske usluge – državi manje novca od kave, sendviča i života po kafićima

Posljedica bi trebala biti pojeftinjenje hrane i pića po restoranima i kafićima, no hoće li do toga doći, tek treba vidjeti.
Naime, hrvatski su kafići i usred krize puni, stoga je pitanje zašto bi si ugostitelji smanjivali zaradu.

STRELOVIT RAST CIJENA
Skuplje gorivo posljedica je kockanja na burzama
3. Povećanje trošarina na duhanske proizvode – skuplje cigarete zbog EU i proračuna, a najgore tek slijedi

Prema Vladinim kalkulacijama, kutija cigareta bi trebala poskupjeti za kunu.
No ulaskom u EU poskupljenje bi trebalo biti još i veće:
u prosjeku tri, četiri kune po kutiji.

4. Ukidanje poreza na luksuznu robu – pojeftinjuju bunde, satovi, nakit i sve ostalo što vam ne treba

Prodaja proizvoda poput poput nakita, satova, bundi, pirotehnike i oružja, bjelokosti, kornjačevine i upaljača u Hrvatskoj je bila žestoko oporezovana. Hrvati su stoga po takvu luksuznu robu uglavnom odlazili u susjedne zemlje.

New Report

Close