‘Cyber’ sigurnost glavni je prioritet banaka ove godine

Autor: Ana Blašković , 12. veljača 2018. u 22:01
Stručnjaci za računalnu sigurnost sve su više na cijeni u bankama/FOTOLIA

Tema ‘cyber’ sigurnosti zamijenila je upravljanje reputacijom koja je pala pet mjesta u odnosu na lani.

Za 85 posto svjetskih banaka digitalna je transformacija jedan od najvažnijih poslovnih prioriteta u 2018. godini, pokazalo je istraživanje revizorsko-konzultantske kuće Ernst&Young (EY).

U istraživanju o predviđanjima za bankarski sektor "Global Banking Outlook 2018" banke su istaknule da ulaganja u tehnologiju vide kao sredstvo poticanja učinkovitosti, upravljanja rizicima i ostvarenja održivog rasta. 

Svakodnevne inovacije
 "Sve brži razvoj tehnologije i svakodnevne inovacije postali su sastavni dio bankarstva. To potvrđuju i rezultati ovog istraživanja, koji ujedno dokazuju da je velik broj banaka na vrijeme prepoznao važnost prilagodbe novim trendovima", kaže direktorica Odjela IT savjetovanja EY-a Hrvatska Marija Božičev. 

 

89 posto

ispitanika brine o sigurnosti poslovanja na internetu

Prva na listi prioriteta, prema 89 posto ispitanika, nalazi se "cyber" sigurnost koja je zamijenila upravljanje reputacijom. Ono je palo za pet mjesta u odnosu na istraživanje prošlu godinu. Više od 80 posto ispitanika dodatno je istaknulo važnost zapošljavanja, obuke i zadržavanje zaposlenika s ključnim kompetencijama, s naglaskom na angažman stručnjaka za "cyber" sigurnost.    

Potencijalne prijetnje
Božičev ističe da banke pravovremenom digitalizacijom pospješuju svoje poslovanje i uklanjaju potencijalne prijetnje u budućnosti.

Petina ispitanika smatra da je banka u kojoj rade dosegla visoki stupanj digitalne zrelosti ili je digitalni predvodnik na tržištu, a više od polovice ih teži da ostvare jedno od navedenog do 2020.  "U skladu s tim pokazateljima, banke koje još uvijek nisu, trebale bi razviti strategiju kojom će osigurati učinkovitu primjenu novih tehnologija i unaprijediti svoje poslovanje", zaključila je Božičev. U istraživanju su sudjelovali članovi uprava iz 221 banke iz 29 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close