Cryan sjeda u vruću fotelju, u Deutsche Bank mora vratiti i novac i povjerenje

Autor: Marina Biluš , 30. lipanj 2015. u 22:01
John Cryan postaje predsjednik Uprave

Popis zadataka je golem – uspjeha neće biti bez potpore dioničara, masivnih rezanja troškova i preciznog, ubrzanog restrukturiranja.

Danas počinje nova era za jednu od najmoćnijih europskih banaka.  U ured prvog čovjeka Deutsche Banka uselit će se nov čovjek – John Cryan, no razloga i vremena za slavlje neće imati. Pred novim predsjednikom Uprave najveće njemačke banke zadaci su sve jedan teži od drugog, na njemu je da što prije u zaborav pošalje nasljeđe koje su mu ostavili prethodnici – neslavni bankarski duo Anshu Jain i Juergen Fitshen. 

 

10posto

od ukupno 98.000 zaposlenih moglo bi ostati bez posla

Strka nije pretjerana
Koliko su loši u svom poslu bili možda najbolje ilustrira podatak da je  na dan kad je objavljen njihov odlazak iz Deutsche Banka, dionica tog kreditora skočila 10 posto. Riječ je u ljudima koji su ozbiljno poljuljali povjerenje dioničara, aljkavo provodili strateški poslovni plan, a potom i srozali ugled ove institucije regulatornim manipulacijama i neispunjenim obećanjima. "Popis zadataka je golem, od masivnog rezanja troškova, borbe za potporom dioničara, i preciznog, ubrzanog restrukturiranja", komentirao je prekjučer Reutersu dolazak novog šefa Deutsche Banka jedan od njegovih bivših kolega dodajući: "Strka oko njegova mandata nije pretjerana".

Cryan prije svega ima ne lako ostvarivu obvezu dovođenja bančine bilance u red i osiguravanja dostatne dobiti. Koliko će mu teško biti vidi se i iz burzovnih statistika koje pokazuju da je dionica Deutsche Banka u tri godine nakon što su Jain i Fitschen preuzeli vodstvo rasla tek mršavih pet posto. Usporedbe radi, podcrtava Reuters, suparnički JP Morgan u to, je razdoblju udvostručio svoju vrijednost. 

Neizbježni otkazi
No, kako je novinaru anonimno prišapuno jedan od 10 najvećih dioničara ove njemačke banke, Cryanu će zasigurno najteže pasti operacija rezanja troškova koja će neizbježno podrazumijevati i otkaze. Isti izvor otkriva da bi u sklopu nje 10 posto od ukupno 98.000 zaposlenih u Deutsche Banku moglo ostati bez radnog mjesta. A ako to i nije dovoljno teško, probleme u kojima će se već danas naći ovaj financijski stručnjak izuzetno dobro opisuje komentar još jednog dioničara koji kaže: "Cijela poslovna strategija mora biti redefinirana. Sada je uistinu vrijeme za nov početak Deutsche Banka".  

Komentirajte prvi

New Report

Close