Croatia skinula Allianz s trona

Autor: Božica Babić , 11. ožujak 2015. u 22:00
Croatia osiguranje rasla je više od 90 posto/Željko Lukunić/PIXSELL

Iako životna osiguranja nudi 15 osiguravatelja, tek je njih sedam veljaču zaključilo s premijom većom od 30 mil. kn. Dominiraju i dalje klasična životna osiguranja.

Kratka veljača, za razliku od siječnja, obrnula je trend u životnim osiguranjima. Dok je siječanj na godišnjoj razini donio pad premije od gotovo tri posto, veljača je zaključena uz rast od 13,3 posto.

Konkretno, premija je uvećana s lanjska 432 milijuna na 489 milijuna kuna ove godine. U tom premijskom skoku najbolji 'jahač' je Croatia osiguranje s rastom većim od 90 posto, ugovoreno je 123,6 milijuna kuna. S takvim učinkom Croatija je prekinula višegodišnje liderstvo Allianza u životnim osiguranjima, gdje je nakon niza godina stalnog rasta na kraju veljače ugovorena premija bila manja 2,4 posto. Iako životna osiguranja na tržištu nudi 15 osiguravatelja, tek je njih sedam veljaču zaključilo s premijom većom od 30 milijuna kuna.

Osim Croatije i Allianza na toj su listi još Wiener, Uniqa, Grawe, Merkur i Agram životno. Najveći dio premije i dalje se odnosi na tzv. klasična životna osiguranja, riječ je o 379,5 mil. kn. Na policama gdje vlasnik sam snosi rizik ulaganja premija je između dvije veljače rasla s 11,8 na 24,8 milijuna kuna. Rentno osiguranje Hrvati tek otkrivaju, premija je rasla s 2,4 na 4,7 milijuna kuna. Skok premije na životnim osiguranjima 'pokrpao' je minus u segmentu neživotnih osiguranja, pa je konačan premijski učinak na razini industrije osiguranja na kraju veljače bio u plusu 2,57 posto, prema istom mjesecu 2014. godine, ukupno ugovorena premija iznosila je milijardu i 662 milijuna kuna.

Najveći uteg premiji na razini industrije i dalje su obvezna autoosiguranja, gdje je zabilježen pad s prošlogodišnjih 393,6 milijuna na 305,3 mil. kn iako je ove godine ugovoreno 7038 polica više nego lani. Cijena prosječne police na kraju veljače bila je 1140 kuna, što je 370 kuna jeftinije nego u veljači 2014. godine.  
 

     

Komentari (1)
Pogledajte sve

Treba ovo pokazati onim mrziteljima kapitala

New Report

Close