Commerzbank nespreman za pregovore s UniCreditom

Autor: Tomislav Pili , 25. lipanj 2019. u 22:00
Talijansku banku opterećuje poslovanje na domaćem tržištu/REUTERS

Nijemci ne žele ući u pregovore brzo nakon propasti spajanja sa Deutsche Bank.

Talijanska banka UniCredit "zamrznula" je pripreme oko davanja ponude za njemačkog konkurenta Commmerzbank čije vodstvo nije voljno ući u pregovore tako brzo nakon propasti razgovora o spajanju sa Deutsche Bank.

Kako su još u svibnju otkrili Reutersovi izvori, UniCredit je ubrzao pripreme za potencijalno preuzimanje Commerzbanka angažiranjem banke Lazard i Jörga Asmussena, nekadašnjeg zamjenika ministra financija Njemačke.

Preusmjereni fokus  
Preuzimanje njemačke banke omogućilo bi najvećem talijanskom zajmodavcu po imovini da fokus preusmjeri sa problematičnog domaćeg tržišta, što je u fokusu strategije izvršnog direktora Jean-Pierrea Mustiera. Međutim, izvori upućeni u problematiku sada ističu kako su savjetnici imalo malo uspjeha u dosadašnjim kontaktima sa Commerzbank i njezinim savjetnicima, američkom bankom Goldman Sachs te bankom Rotschild.

"Commerzbank je poručio UniCreditu kako treba vremena da razmisli o najboljem smjeru", tumače izvori. Prema tim tumačenjima, za sada je nejasno kada će Nijemci biti spremni sjesti za pregovarački stol. No, malo je vjerojatno da će do toga doći tijekom ljeta. UniCredit i Commerzbank odbili su komentirati ove navode, ističe Reuters. Valja podsjetiti kako je UniCredit već duže vrijeme zainteresiran za širenje na njemačkom tržištu kako bi reducirao izloženost domaćem tržištu što se negativno odrazilo na burzovnu vrijednost.

 

24 mlrd.

eura burzovna je vrijednost UniCredita, a 8 milijardi eura vrijedi Commerzbank

Talijanska banka, s tržišnom kapitalizacijom od 24 milijarde eura – nasuprot osam milijardi eura vrijednosti Commerzbanka – u Njemačkoj već posjeduje HVB, veliku banku sa sjedištem u Münchenu. Svoju priliku za ojačavanje udjela u Njemačkoj UniCredit je prepoznao u travnnju, kada su propali pregovori Deutsche Banka i Commerzbanka. Kako izvori otkrivaju, UniCredit je već prilično detaljno razvio ideju kako bi trebalo izgledati njegovo preuzimanje njemačkog rivala, inače druge banke po veličini na tamošnjem tržištu.   

Za ideju treba novca 
U sklopu tog plana Talijani bi spojili HVB i dio operacija u srednjoj Europi sa Commerzbankom. S druge strane, odvojili bi ga od poslovanja na talijanskom tržištu. UniCreditova mreža u srednjoj Europi uključuje i Bank Austria, vodeću komercijalnu banku u Austriji sa 4800 zaposlenih u 123 poslovnica. "Germanski" dio poslovanja bio bi uvršten na burzi u Frankfurtu dok bi UniCredit zadržao sjedište u Milanu, kao i uvrštenje na tamošnjoj burzi. Međutim, takva ideja i košta.

Dvojica bankara koji su željeli ostati anonimni procjenjuju da bi UniCredit trebao povećati kapital za pet do sedam milijardi eura kako bi financirao ovo preuzimanje. Izvori bliski Commerzbanku u kojem njemačka vlada drži 15 posto udjela pak ističu kako će se uprava upustiti u pregovore s UniCreditom samo ako je sasvim izvjesno da će biti uspješno zaključeni.

Naime, u toj si banci ne mogu priuštiti još jednu propast pregovora s potencijalnim "udvaračima". No, obje banke imaju nešto zajedničko: nestrpljivost dioničara koji se pitaju od kuda će doći porast dobiti nakon godina restrukturiranja. UniCredit je lani zabilježio rast dobiti od 13 posto na 6,4 milijarde eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close