Christine Lagarde kreće učiti njemački

Autor: Ana Blašković , 30. prosinac 2019. u 22:00
Šefica ECB-a Christine Lagarde/SHUTTERSTOCK

Inflacija nije joj jedini izazov.

U blagdanskom nedostatku "pravih" vijesti i najveći mediji, poput Bloomberga, zabilježili su pravu božićnu poslasticu.

Nova šefica Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde bacila se na gotovo jednako težak posao kao što je i raspirivanje katatonične inflacije u eurozoni: učenje njemačkog jezika. Prema pisanju Bloomberga, razumljivo je da Lagarde želi naučiti jezik, ne samo jer ECB ima sjedište u Frankfurtu već i jer njemački govori gotovo četvrtina korisnika eura, a upravo tradicionalno štednji skloni Nijemci teško prihvaćaju objašnjenja važnosti negativnih kamatnih stopa.

"Ogromna je prednost ako možete lokalno komunicirati. Kad se sve uzme u obzir, mnogo Nijemaca ima osjećaj da ECB nije dovoljno komunicirao", rekao je Philipp Hildebrand, bivši šef švicarske središnje banke. Ako je riječ o novogodišnjoj odluci bivše šefice MMF-a koja će upravo 1. siječnja navršiti 64 godine, ona je svakako hvalevrijedna. 

Prema Goethe institutu, za elementarnu konverzaciju potrebno je 240 sati učenja, a za razine znanja na kojima bi Lagarde uspjela pojasniti razloge za 'Anleihekaufprogramm' (program kupnje obveznica) ili 'Gezielte längerfristiges Refinanzierungsgeschäft' (TLTRO operacije) nemjerljivo više vremena i predanosti učenju.

Prethodnici Lagarde, Wim Duisenberg iz Nizozemske govorio je njemački, Jean-Claude Trichet se potrudio učiti te na 10. godišnjicu eura održao govor na njemačkom. Talijan Mario Draghi u 10 godina na čelu ECB-a nije ga uspio savladati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close