Česi spremni za Vabu platiti ulagačima 52 milijuna kuna

Autor: Ana Blašković , 29. rujan 2013. u 22:00
Monika Cereova, potpredsjednica J&T banke

Maras i Linić te češka banka J&T postigli su načelni dogovor o izdvajanju Vabe iz portfelja fonda Alternative, slijedi zahtjev HNB-u.

Razgovori države i J&T banke o sudbini Vaba banke krajem prošlog tjedna okončani su načelnim dogovorom. Češka banka preuzela bi varažinsku banku iz portfelja fonda za gospodarsku suradnju Alternative za što bi isplatila državu i ostale privatne ulagače oko 52 milijuna kuna.

U portfelju FGS-a ostala bi Centar banka iz koje bi dioničari pokušali povratiti barem dio uloženog u procesu stečaja koji je u ovom trenu neminovan. Prema informacijama Poslovnog dnevnika, država ispred koje pregovoraju resorni ministar Gordan Maras kao i ministar financija Slavko Linić prihvatili su ponudu, a ne bude li iznenađenja dogovor bi se uskoro mogao formalizirati. 

Nekoliko opcija na stolu
Premda je na stolu bilo nekoliko opcija među kojima i preuzimanje kompletnog portfelja, od toga se odustalo jer bi država time priznala da je investicija u Centar banku propala. No, pokušaj da se u stečajnom postupku dioničari, uključujući i državu, namire je praktički marginalna. Osim što to pokazuje iskustvo stečajeva drugih banka čija je materijalna imovina minimalna, to je očito iz HNB-ovog izvješća u kojem stoji da je u srpnju stopa adekvatnosti kapitala banke bila negativna zbog čega je nakon propale dokapitalizacije regulator dao prijedlog za stečaj. Nakon dogovora s državom odobrenje za 'deal' tek mora dati središnja banka. Premda su Česi htjeli objasniti "nesporazum" oko Centar banke, regulator im je poručio da pošalju formalni zahtjev za stjecanje udjela nakon čega slijedi odluka. 

Kako uvjeriti HNB
Ovisno kako će izgledati dogovor s Vladom, kristalizirat će se kako će taj zahtjev izgledati, odnosno hoće li se raditi o direktnom ili posrednom stjecanju vlasništva. Dobiju li zeleno svjetlo, J&T banka postat će većinski vlasnik s više od 66 posto dionica nakon čega bi trebala uslijediti dokapitalizacija. Time bi se riješio problem strateškog partnera za Vabu, no J&T-u tek preostaje težak zadatak dokazati da su pouzdani ulagač u domaću banku. 

Mutno vlasništvo

J&T i RMS Mezzanine imaju istog vlasnika? 

Hoće li dogovor zaživjeti i na papiru, ovisit će o raspetljavanju vlasništva u Alternative FGS-u, piše Večernji list. Dogovor otpada pokažu li se indicije da je J&T banka vlasnički povezana s RMS Mezzanineom koji je s državom uložio, a potom zaratio oko naknada i kontrole nad fondom. Dogovor otpada, također, dokaže li se da su ulagači u fond povlačili novac iz Centar banke tik prije propasti što, navodno, istražuje USKOK.

Komentari (6)
Pogledajte sve


Pogled ove žene govori sve ..

Ne znam sto ti iscitavas,ali ja iz ovog pogleda samo vidim da joj qrac viri iz ociju.

Pogled ove žene govori sve ..

Platit će oni isto kao za CEBU [emo_smijeh]

Moze li se igrat i dvoznak npr x2 ili samo varijanta 1 ili 2.

New Report

Close