Čak 80% ‘stotki’ izvan Amerike

Autor: Tomislav Pili , 31. srpanj 2019. u 14:54
U stranim novčanicima nalazi se više od 60 posto svih dolarskih novčanica u optjecaju/REUTERS

Od početka financijske krize primjetan je rast inozemne potražnje za dolarskim novčanicama, ističe MMF.

Međunarodni monetarni fond (MMF) primijetio je zanimljivu pojavu u američkim monetarnim tokovima: prvi puta u povijesti u optjecaju je više novčanica od 100 dolara od najpopularnijeg apoena od jednog dolara.

Prema podacima iz članka objavljenog u MMF-ovom magazinu Finance & Development, volumen novčanica od 100 dolara ugrubo se udvostručio od početka globalne financijske krize. Podatak je posebno zanimljiv u kontekstu sve raširenijeg korištenja bezgotovinskog plaćanja u SAD-u.

Međutim, Amerikanci nisu zaslužni za takav skok broja najvrednije novčanice, naprotiv.

Iako potražnja za gotovim novcem raste i u SAD-u, glavnina "stotki" nalazi se u inozemstvu. Prema podacima čikaškog Feda, gotovo 80 posto novčanica od 100 dolara – odnosno više od 60 posto svih dolarskih novčanica u optjecaju – nalazi se u inozemstvu.

Za ilustraciju, 1980. u inozemstvu se nalazila trećina novčanica od 100 dolara. Kako je istaknula Fedova ekonomistica Ruth Judson, geopolitičke nestabilnosti dijelom mogu objasniti skok broja novčanica od 100 dolara u optjecaju.

"Inozemna potražnja za   američkim dolarom vjerojatno je motivirana  njegovim statusom sigurne imovine", ističe Judson. Prema njezinom istraživanju iz 2017. godine, inozemna potražnja za dolarom povećala se tijekom 90-ih i početkom ovog stoljeća, a potom se stabilizirala i počela opadati uvođenjem eura 2002. godine.

Trend pada je potrajao do kraja 2008. godine. Prema ekonomistu Kennethu Rogoffu, odgovor na pitanje popularnosti dolara leži u njegovoj dominaciji u međunarodnim pričuvama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close