Britanski izbori mogli bi uzrokovati kaos na financijskim tržištima

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2015. u 12:36
Foto: Thinkstock

Za dva tjedna, točnije 7. svibnja, u Ujedinjenom Kraljevstvu održavaju se opći izbori.

Za dva tjedna, točnije 7. svibnja, u Ujedinjenom Kraljevstvu održavaju se opći izbori. Takva vijest inače je interesantna rijetko kome izvan Britanije i uskog kruga političkih analitičara, no ovaj put rezultat izbora mogao bi se odraziti na cijelu Europsku Uniju te uzrokovati nemir na financijskim tržištima.

Naime, ankete pokazuju da se vodi tijesna borba između dvije najveće stranke pa bi ovi izbori mogli biti najneizvjesniji u povijesti. Kako bi povećala šanse za ostanak na vlasti, konzervativna stranka aktualnog britanskog premijera Davida Camerona glasačima je obećala održati referendum o ostanku Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji, ukoliko ostane na vlasti.

Odlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU značajno bi narušio stabilnost unije te bi zasigurno uzrokovao kaos na financijskim tržištima. Ako do toga dođe, britanska funta i euro bi vjerojatno značajno oslabili, a američki dolar i švicarski franak dodatno ojačali.

No referendum, ukoliko do njega dođe, održat će se tek 2017. godine. Izbori koji se održavaju za dva tjedna, u manjoj mjeri mogli bi na financijska tržišta utjecati već sada. S približavanjem datuma izbora, predizborne ankete postajat će pouzdanije, te bi investitori na financijskim tržištima mogli reagirati i prije samih izbora.

Analitičari Admiral Marketsa navode da je sama neizvjesnost koja dolazi s izborima dovoljna da uzrokuje prebacivanje kapitala iz britanske funte u druge valute koje investitori na financijskim tržištima trenutno smatraju sigurnijima te smatraju da bi britanska funta mogla idućih mjeseci slabiti.

Valuta u koju se zadnjih godinu dana slijeva najviše kapitala je američki dolar koji bi u slučaju pobjede konzervativne strane mogao dodatno ojačati u odnosu na britansku funtu, ali i euro pa stoga i hrvatsku kunu.

Izbori u Britaniji nisu jedini događaj koji bi idućih mjeseci mogao dovesti do daljnjeg jačanja dolara. Ukoliko se Europska unija ne uspije dogovoriti s Grčkom o otplati dugova i novim mjerama štednje i reformama, te se poveća vjerojatnost izlaska Grčke iz EU, euro će dodatno oslabiti, a dolar ojačati.

Monetarna politika koju provode centralne banke SAD-a, Britanije i eurozone, također pogoduje jačanju dolara te slabljenju eura i funte. Naime, američka centralna banka će gotovo sigurno u tijeku godine početi dizati kamatne stopa što će uzrokovati još veću potražnju za američkim dolarom, dok će se britanska centralna banka na takav potez odlučiti vjerojatno tek iduće godine. Europska centralna banka i dalje želi kamatne stope držati na najnižim razinama u povijesti što će vjerojatno i dalje rušiti vrijednost eura u odnosu na ostale najtrgovanije svjetske valute.

U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa tečaj GBP/USD iznosi 1,5133 što je približno 11%ispod razine na kojoj je bio prije godinu dana, a tečaj EUR/GBP iznosi 0,7190 što je vrlo blizu najnižoj razini u posljednjih 8 godina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Totalno krivo. Izlazak VB iz EU može srednjeročno i dugoročno samo imati koristi za Euro što se ne može reći za funtu. Britanci su trojanski konj u EU i za stabilnost EU je najbolje da što prije odu.

New Report

Close