Britanski bankari vraćat će bonuse

Autor: Tomislav Pili , 30. srpanj 2014. u 22:00
Mark Carney, BoE/Reuters

Banka Engleske i financijski regulator predlažu najstrožu regulativu na svijetu.

Financijski i bankovni regulatori Velike Britanije odlučili su ozbiljno stati na kraj "casino bankarstvu".

Banka Engleske i tamošnji financijski regulator FCA objavili su u srijedu nacrt prijedloga nove bankovne regulative kojom se želi suzbiti pretjerano preuzimanje rizika i neodgovornost u financijskom svijetu. Ako bude prihvaćen u parlamentu, novi zakon biti će jedan od najoštrijih na svijetu, a stupio bi na snagu već sljedeće godine. Prijedlog između ostalog predviđa da će najviši menadžment banaka biti izravno odgovoran u slučaju skandala, nanošenja ozbiljne štete klijentima ili dovođenja banke na rub propasti.

U takvim slučajevima, jedna od posljedica po top menadžere biti će vraćanje bonusa isplaćenih i do šest godina unazad. Prijedlog nove regulative inspiriran je državnim spašavanjem Royal Bank of Scotland i banke Lloyds po izbijanju financijske krize te kasnijim skandalima u nekoliko banaka, poput onoga sa namještanjem Libora. Martin Wheatley, izvršni direktor FCA kazao je da način na koji banke vode poslovanje i kako se odnose prema klijentima mora biti u srcu njihova posla.

"To mora početi od vrha. Prijedlog zakona označava temeljnu promjenu u regulatornoj mogućnosti održavanja osobne odgovornosti. To je ono što javnost očekuje od nas", istaknuo je Wheatley. Međutim, britanski odvjetnici ocjenjuju da bi uvođenje tako stroge regulative moglo rezultirati značajnim povećanjem radnih sporova. Kako je London jedan od financijskih središta svijeta, dio analitičara smatra da će se time umanjiti utjecaj Citya u globalnim financijskim tokovima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close