Blago oslabio rast aktivnosti u eurozoni

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. kolovoz 2014. u 15:07
Thinkstock

Rast aktivnosti u privatnom sektoru eurozone blago je oslabio u kolovozu, pritisnut posustajanjem proizvodnog sektora, pokazale su danas objavljene procjene londonskog instituta Markit.

 Rast aktivnosti u privatnom sektoru eurozone blago je oslabio u kolovozu, pritisnut posustajanjem proizvodnog sektora, pokazale su danas objavljene procjene londonskog instituta Markit.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni spustio se tako u kolovozu na 52,8 bodova, s 53,8 bodova u prošlom mjesecu. Time se zadržao iznad razine od 50 bodova, koja dijeli rast od pada aktivnosti, 14. mjesec zaredom.

"Još ne svjedočimo istinskom stabiliziranju oporavka. Ne vidimo ništa, gdje god pogledali, što bi nas potaknulo na zaključak da je upravo to točka izlaska eurozone iz teškoća", kazao je za Reuters Markitov ekonomist Rob Dobson.

Aktivnosti su porasle i u uslužnom i u proizvodnom sektoru, iako slabijim tempom nego u srpnju, pri čemu je usporavanje u industriji bilo znatno izraženije, pa je tempo rast kliznuo na najnižu razinu u 13 mjeseci.

Tako je indeks za uslužni sektor kliznuo u kolovozu u najnižu razinu u dva mjeseca, od 53,5 bodova. Indeks za proizvodni sektor spustio se pak na 50,8 bodova, najnižu razinu u 13 mjeseci.

Ohrabruje posebno smanjivanje razlike među dva vodeća gospodarstva eurozone, njemačkog i francuskog. Tako su se aktivnosti u Francuskoj stabilizirale nakon tromjesečnog razdoblja pada dok su u Njemačkoj u kolovozu porasle 16. mjesec zaredom, bilježi Markit.

Poboljšani su i rezultati ostalih gospodarstava eurozone, uz rast aktivnosti u prosjeku 13. mjesec zaredom, dodaju.

Rast ipak nije dovoljno snažan da osigura pojačano zapošljavanje, koje dodatno koče ekonomske i geopolitičke napetosti.

"I prije no što su nepovoljni geopolitički trendovi počeli kočiti gospodrstvo, dominantna dvoznamenkasta stopa nezaposlenosti u eurozoni bila je prekomjerno visoka. Noviji pokazatelji signaliziraju pak da je umejreno pojačano zapošljavanje u proteklim mjesecima posustalo u kolovozu", ističe Dobson.

Komentirajte prvi

New Report

Close