Bez spajanja Interkapitala i Fime

Autor: Jadranka Dozan , 30. rujan 2009. u 22:00

Iako se govori o privremenoj odgodi zbog krize tržišta i troškova, izglednije je da će se to pokazati konačnim odustajanjem kojemu je kumovala afera ‘Spice’

Od spajanja dvaju vodećih nezavisnih brokerskih društava na domaćem tržištu – Fima Vrijednosnica i InterCapital vrijednosnih papira – neće, čini se, biti ništa. Proces spajanja je prekinut. Tu informaciju dvije su strane u srijedu popodne i potvrdile. Objašnjenja koja su pritom navele, doduše, sugeriraju kako je posrijedi tek privremena odgoda. Proces je, kažu, za sada odgođen zbog aktualne situacije na tržištu kapitala. “Kriza na tržištu kapitala te s tim povezani povećani troškovi provedbe cijelog procesa pred Fima Vrijednosnice i Interkapital vrijednosne papire postavljaju nove zahtjeve”, stoji u objavi.

Neslaganje vizija
U priopćenju se ističe i da će “u budućem razdoblju stoga trebati razmotriti nova rješenja kako bi se suradnja tih dviju kuća nastavila na najkvalitetnijim osnovama i s najboljim rezultatima, i za te kuće i za klijente”. Najavljujući daljnju suradnju, ističu kako će se ona nastaviti “na pojedinim projektima poput organiziranja zajedničke Regionalne investitorske konferencije” (održane prošli tjedan u Opatiji). I taj ogledni primjer buduće suradnje, kojoj bi se teško mogli pripisati strateški razmjeri, zapravo je na tragu tumačenja da ipak nije posrijedi samo zastoj ili odgoda plana spajanja. Izglednije je stoga da je riječ o konačnom odustajanju. Jednako tako, vjerojatno su aktualna kriza i troškovi procesa samo dio razloga koji su poremetili prvotne planove. Izvori bliski dvjema stranama govore i o “neslaganju vizija menadžmenta” i strateških planova. Ipak, u svemu je teško zaobići okolnosti u kojima se objavljuje prekid, u prvom redu vezano uz aktualnu aferu “Spice”, koja već tjednima puni novinske stupce i u kojoj Fima ima važnu ulogu.

Uteg u poslovima
Atmosfera stvorena u vezi s pričom o Podravki i “Spiceu” u ovom je trenutku zacijelo presudnije utjecala na “raskidanje zaruka”, barem što se tiče raspoloženja Interkapitala. Lako je pretpostaviti da je njegov (su)vlasnički dvojac, Daniel Nevidal i Tonči Korunić, procijenio da bi mu savez s Fimom Milana Horvata sad mogao biti uteg u poslovima s velikim i/ili institucionalnim klijentima. Drugim riječima, jača pozicija Fime u “retailu” i dioničkom segmentu tržišta kapitala i prvotno očekivane sinergije kao poriv za povezivanje u međuvremenu su očito izgubile na težini. Prilikom lipanjske najave spajanja, podsjetimo, dvije su kuće izračunale da bi tim spajanjem nastala vodeća brokerska kuća u zemlji, s najvećim tržišnim udjelom u trgovanju dionicama (oko 15 posto) i u ukupnom prometu, uključujući i obveznice. “Broj jedan” tim bi spajanjem bili i po broju licenciranih posrednika (14 brokerskih licencija i 9 investicijskih savjetnika), a slično je isticano i za tehnološki aspekt povezivanja, od elektroničkog pristupa trgovinskom sustavu Zagrebačke burze (DMA) i EUREX-u u Frankfurtu do mogućnosti trgovanja u realnom vremenu na svim relevantnim burzama u svijetu. Ako u konkretnom slučaju ima ikakvih dvojbi o konačnosti prekida, s aspekta početka konsolidacije u hrvatskoj brokerskoj industriji, on vjerojatno znači samo odgodu.

Izdvojeno

Vodeći na tržištu
Prilikom objave spajanja u lipnju ove godine Fima i Interkapital izračunali su da bi zajednički bili vodeća brokerska kuća u Hrvatskoj s najvećim tržišnim udjelom u trgovanju dionicama (15 posto).

Komentirajte prvi

New Report

Close