Benzini poskupljuju, dizeli pojeftinjuju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. travanj 2013. u 13:33
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za razliku od benzina, dizelska goriva nastavljaju trend pada cijena koji traje od početka ožujka.

Cijene motornih benzina od ponoći će porasti za sedam, odnosno osam lipa po litri, dok će cijene dizelskih goriva pasti, eurodizela i plavog dizela za 11 lipa, a lož ulja za pet lipa, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 2. do 15. travnja.

Tako će nakon pada u protekla dva obračunska razdoblja cijene motornih benzina ponovno porasti, pa najviša cijena najprodavanijeg eurosupera BS 95 može biti 10,56 kuna po litri, ili sedam lipa više od dosadašnjih 10,49 kuna.

Motorni benzin eurosuper 98 poskupjet će također za sedam lipa, jer je njegovu najvišu cijenu Ministarstvo utvrdilo na 10,90 kuna (do sada 10,83 kune), a za osam lipa eurosuper 100 koji će se od ponoći prodavati po najviše 11,13 kuna (do sada 11,05 kuna).

Za razliku od benzina, dizelska goriva nastavljaju trend pada cijena koji traje od početka ožujka.

Maloprodajna cijena eurodizela BS od sutra će biti niža za 11 lipa po litri i može se prodavati po najviše 9,66 kuna (do sada 9,77 kuna).

Za 11 lipa pojeftinit će i plavi dizel, odnosno plinsko ulje obojano plavom bojom s oznakom euro i njegova je nova cijena 6,39 kuna (do sada 6,50 kuna).

Najmanje će, za pet lipa pojeftiniti loživo ulje s oznakom euro čiju je najvišu cijenu Ministarstvo utvrdilo na 6,81 kunu (do sada 6,86 kuna).

Ministarstvo je danas objavilo najviše cijene derivata sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojemu promjena cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara.

Prema Pravilniku, najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta cijena, a u slučaju sniženja cijene mogu pasti najviše za šest posto.

Temeljem Pravilnika, Ministarstvo gospodarstva svakih 14 dana obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene naftnih derivata, a naftne kompanije u tom razdoblju mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close