Banke u strahu od Spotifyja na burzi

Autor: Tomislav Pili , 15. svibanj 2017. u 22:00
Provizije od uvrštenja lani su pale 40 posto

Švedska kompanija ide na izravno uvrštenje gdje banke ostaju bez provizija.

Švedski servis za streaming glazbe Spotify bit će prva velika kompanija koja će na Njujorškoj burzi (NYSE) izlistati dionice u izravnom uvrštenju.

Kompanija je nedavno vrednovana na 13 milijardi dolara, a njezinim bi se dionicama trebalo početi trgovati na burzi krajem ove ili početkom sljedeće godine. Izravno uvrštenje koriste kompanije koje žele izaći na burzu, ali ne trebaju prikupljati kapital već uvrste dionice koje drže postojeći dioničari. Bankari i brokeri s Wall Streeta u pravilu "ne vole" takve kompanije jer eliminiraju potrebu za aranžiranjem izdanja, pa time nema ni izdašnih provizija.

No, izravno uvrštenje nosi i zamku velikih fluktuacija cijene jer ne postoji raspon po kojem ulagači upisuju nove dionice. Stoga će potez Spotifyja biti i svojevrsni test može li ovakav način "proći" među investitorima. Ako se pokaže uspješnim i druge kompanije odluče poći tim putem, bit će to značajan udarac za prihode "vukova s Wall Streeta". Podaci Thomson Reutersa pokazuju da su lani provizije od uvrštenja na burzu pale 40 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close