Austrijanci zatražili od DAB-a povrat premije BKS Banka

Autor: Marija Brnić , 30. studeni 2016. u 07:57
Foto: Shutterstock

Idući tjedan počinju pregovori između DAB-a i austrijskog fonda za osiguranje depozita.

Prvo pripajanje matičnoj banci koje je po pravilima EU o jedinstvenom tržištu u Hrvatskoj provedeno prošli mjesec u slučaju austrijske BKS Bank, čija je banka u Hrvatskoj time postala podružnica, počinje u praksi otvarati i niz novih procesa bitnih za utvrđivanje standarda koji će se primjenjivati i u potencijalnim novim slučajevima.

Naime, ovih dana u financijskim krugovima čuje se kako je iz Austrije stigao zahtjev da se tamošnjem fondu za osiguranja depozita prenesu premije koje je BKS uplatio u proteklom razdoblju u Hrvatskoj. Iz Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) potvrdili su nam da je austrijski Einlagensicherung zatražio povrat premija koje je BKS Rijeka uplatila, no ističu da je DAB, prije početka razgovora o eventualnom prijenosu sredstava, pokrenuo pregovore s austrijskim fondom osiguranja kako bi se uvjerili da su depoziti hrvatskih građana osigurani u jednakom opsegu u kojoj su bili osigurani kod DAB-a.

Pretvaranjem u podružnicu BKS je prestao biti samostalan kreditor, a kako propisuje EU direktiva o osiguranju depozita, cijela banka osigurava se u državi u kojoj je sjedište matice, što je u ovom slučaju u Austriji. Prema riječima direktorice DAB-a Marije Hrebac, pregovori i ugovaranje buduće suradnje dvije institucije startaju idući tjedan, a njih Hrebac drži bitnim i stoga što je austrijski sustav jedinstvenog osiguravatelja u postupku stvaranja. S druge strane, sustav osiguranja kojim  upravlja DAB među najefikasnijima je u Europi.  "Među prvih šest članica smo transponirali Europsku Direktivu o osiguranju depozita, a s kojom smo preko 80 posto već i ranije bili usklađeni. Deponenti u Hrvatskoj osigurani su do maksimalnog iznosa od 100 tisuća eura, a u posljednjih 5 godina DAB je započeo s isplatama osiguranih depozita već u roku od 7 do 10 dana nakon pokretanja stečajnog postupka.

To je izuzetno važna činjenica s obzirom da je rok za početak isplate od sedam dana cilj kojeg Europska Direktiva od 2023. nametnula svim članicama", ističe Hrebac. Podsjeća da su sredstva iz kojih se isplaćuju osigurani depoziti sredstva koje sve banke u Hrvatskoj uplaćuju u Fond osiguranja, a ne više na teret poreznih obveznika i proračuna. Naš sustav osiguranja i zaštite novca građana u bankama je na izuzetno visokoj razini kojoj kroz zakonske promjene idu sve zemlje EU, dodaje direktorica DAB-a.  Austrija, pak, trenutno ima pet različitih, gotovo privatnih osiguravatelja depozita i tek je prošle godine u zakon o osiguranju predviđeno formiranje jednog službenog objedinjenog osiguravatelja koji bi trebao nastati 2018.

Činjenicu da se austrijski sustav osiguranja transformira dodatno je potaknuo DAB da se sjedne za stol s austrijskim kolegama, jer se, kako kažu, žele uvjeriti da se radi "o službeno i formalno priznatom osiguravatelju sukladno Zakonu o osiguranju i Europskoj Direktivi, koji može osigurati potrebnu razinu zaštite za depozite koje naši građani imaju u toj instituciji". Austrijski osiguravatelj dužan će biti s isplatom krenuti u roku 7 dana nakon otvaranja stečaja, a sam postupak isplate odvijao bi se preko DAB-a, s tim da sredstva za isplatu mora osigurati Austrijski fond osiguranja depozita.  U slučaju BKS-a, budući da je riječ o maloj banci s tržišnim udjelom manjim od 0,5 posto, ne radi se o visokom iznosu sredstava, oko 1 milijun kuna, no pitanje je što bi se dogodilo kada bi i vlasnici većih banka posegli za pretvaranjem banaka u RH u podružnice, a što su neke od njih najavile zbog slučaja "švicarac". 

Hrebac ostaje još jedan mandat?

Prema informacijama iz vladinih krugova vrlo je izgledno da će Marija Hrebac na čelu DAB-a ostati još jedan mandat. Povjerenje nove administracije dobila je, kako saznajemo, uspješno provedenom reorganizacijom DAB-a u proteklim godinama. Ta je institucija rijedak primjer smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru (s 26 na 18), umanjenja plaća, pri čemu je prvi rez bio na plaći direktora i to za 1 tisuću eura u odnosu na plaću prethodnika, a višestruko su "kresani" i svi troškovi rada, posebice visoki izdaci za odvjetničke usluge. Reforma u DAB-u rezultirala je i formiranjem sindikata, pa čak i masovnim bolovanjem, zbog kojega je posljednjih pola godine sve poslove odrađivalo – sedam zaposlenika.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Svaka čast ženi iz DABa u borbi protiv uhljeba!

ovo je jako zanimljivo i zabrinjavajuće. no, i mediji su krivi. toliko se sotoniziraju banke, a sve radi ljudi koji ne žele vraćati kredite. i sad imamo to da će banke zatvoriti svoja vrata, a poslovat će putem podružnica. na to sam upozoravao prije par godina. sada se ispostavilo kao točno.

Počelo je počelo!!! Sve banke u Hrvatskoj koje su u stranom vlasništvu ubrzo će slijediti put BKS banke a put austrijskog Einlagensicherung slijedit će ostale agencije za osiguranje depozita!!!
DAB će biti tek puki evidentičara ako tu opće ima smisla!!!!

A naše banke- naših banaka više neće niti biti!!!

dakle sada kada ulazemo novce u banku, trebamo znati tko osigurava njen novac i u kojoj je zemlji taj osiguravatelj.
ne znam kako vi ali ja bih izjurio iz te banke isti tren.

New Report

Close