‘Švicarska je svjetski manipulator tečajem’

Autor: Tomislav Pili , 19. travanj 2017. u 07:41
Samo lani SNB je otkupio 66 milijardi eura kako bi oslabio franak/FOTOLIA

Iako je činjenica da središnja banka utječe na tečaj, to čini kako bi spriječila deflaciju, a ne potakla izvoz.

Iako je činjenica da Švicarska utječe na tečaj franka, to čini iz sasvim drugih razloga od primjerice Kine, pa se pomalo neopravdano našla na američkoj listi svjetskih manipulatora tečajem.

Američko ministarstvo financija u svojem polugodišnjem izvješću objavljenom uoči Uskrsa   navelo je Švicarsku kao jednu od zemalja koje manipuliraju tečajem. U toj su skupini još Japan, Koreja, Tajvan, Kina i Njemačka. Prema američkom mišljenju, Švicarska ispunjava dva od tri kriterija da bi se nekog prozvalo manipulatorom. Naime, alpska država u srcu Europu održava proračunski višak, a Švicarska središnja banka (SNB) redovito intervenira na deviznom tržištu.

Trećem kriteriju – trgovinski višak sa SAD-om viši od 20 milijardi dolara – Švicarska nije udovoljila jer ima višak od 13,7 milijardi dolara. Američko ministarstvo financija procjenjuje da je SNB lani otkupila oko 66 milijardi eura na deviznom tržištu, a samo 20 milijardi u lipnju nakon odluke o Brexitu. Državni tajnik za međunarodna financijska pitanja Jorg Gasser u utorak je oštro odbacio američke optužbe kazavši za CNBC kako postoji dobar razlog za SNB-ov otkup eura, a to je velika precijenjenost franka.

 

40 posto

porasla je vrijednost švicarske valute od globalne financijske krize

Naime, od globalne financijske krize vrijednost franka uvećala se oko 40 posto. "Razumljivo je da smo morali nešto učiniti u vezi toga", istaknuo je Gosser. Valutni analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović  kaže kako SNB zaista pokušava manipulirati tečajem svoje valute i to otvoreno priznaje. "Naime, u svakom obraćanju javnosti navodi da je franak ekstremno precijenjen i da želi slabljenje.

U posljednjih nekoliko godina u nekoliko navrata banka je čak namjerno prodavala franke i kupovala eure kako bi slabila tečaj. Dakle, američke optužbe zaista imaju opravdanu osnovu", ocjenjuje Kokanović. No razlozi aktivnosti SNB-a potpuno su drugačiji nego primjerice aktivnosti kineske središnje banke. "Švicarci žele spriječiti deflaciju, a ne izravno povećati izvoz kao što je slučaj kod Kine", ističe Kokanović. Stoga smatra da će Amerikanci imati više tolerancije prema švicarskoj tečajnoj politici. 

Komentirajte prvi

New Report

Close