Agrokorove dionice ‘na ledu’ do pravomoćnosti nagodbe

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hanfa smatra da je obustava trgovanja i dalje opravdana.

Postignuta nagodba i nedavna objava revidiranih financijskih izvješća Agrokorovih kompanija za prošlu godinu za Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (Hanfa) nisu dovoljan razlog ukidanja obustave trgovanja tim dionicama. Podsjetimo, obustava - treća u nizu po izbijanju afere Agrokor i uvođenja izvanredne uprave u travnju 2017. godine - traje neprekidno od 1. ožujka ove godine kada je Ante Ramljak podnio ostavku na mjesto Vladinog povjerenika.

Niz razloga

Na pitanje jesu li objavom financijskih izvješća ispunjeni svi uvjeti za prestanak obustave, Hanfa tvrdi - pozivajući se na rješenje iz proljeća - kako nema razloga za ukidanje. “Trgovanje predmetnim dionicama zaustavljeno je iz niza razloga koji su detaljno navedeni u obrazloženjima rješenja od 1. ožujka 2018., a neobjavljivanje izvještaja samo je jedan od tih razloga. Hanfa je donijela spomenuta rješenja jer je ocijenila da je nastala situacija u kojoj je položaj izdavatelja takav da bi trgovanje dionicama moglo štetiti interesima ulagatelja”, poručuju iz regulatora. Stoga je bilo potrebno zaštititi ulagatelje na način da se trgovanje obustavi do trenutka kada javnost bude potpuno i točno informirana o ishodu postupka izvanredne uprave u Agrokoru i njegovim povezanim i ovisnim društvima i učinku na izdavatelje, a što će Hanfa utvrditi posebnim rješenjima, naglašava regulator.

 

56,6 posto

smanjio se dionički promet na burzi u prvom polugodištu

Burza bez komentara

“Postupak nagodbe još je u tijeku te iako je nagodba izglasana, pravomoćnost nagodbe očekuje se po odluci Visokog trgovačkog suda te se nisku stekli uvjeti za nastavak trgovanja”, zaključuje regulator. “Obustava će trajati dok Hanfa rješenjem ne utvrdi prestanak uvjeta zbog kojih je mjera obustave trgovanja izrečena”, dodaju u odgovoru. Zagrebačka burza nije htjela komentirati Hanfina rješenja kao ni jesu li komunicirali s Hanfom u vezi prestanka obustave.

“Sve relevantne informacije koje eventualno zaprimimo bit će objavljene na našoj internetskoj stranici u rokovima i na način propisan zakonom”, poručili su s burze. Podsjetimo, obustava se negativno odrazila još na lanjske trgovinske podatke. U odnosu na isto lanjsko razdoblje, dionički promet u prvom polugodištu manji je 56,6 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve