Zašto potražiti posao odmah na početku nove godine

Autor: Goran Jungvirth , 03. siječanj 2020. u 11:32
Foto: Getty Images

To je najpopularnije vrijeme za traženje posla – zašto biste ga trebali potražiti, čak i ako ste sretni gdje ste trenutno.

Prema podacima koje je nedavno analizirao posao monster, siječanj i veljača najpopularniji  su mjeseci za ljude koji traže novi posao.

Srećom za tražitelje posla, otvaranje radnih mjesta se također povećava tijekom početka nove godine, jer poslodavci dobivaju nove, osvježene godišnje proračune. Stranica za traženje posla ZipRecruiter izvještava da se objave za posao obično povećavaju za 15% od prosinca do siječnja.

Budući da broj traženih radnika ubrzano raste početkom godine, proces prijave može postati konkurentniji. Julia Pollak, ekonomistica rada u kompaniji ZipRecruiter, ranije je rekla za CNBC Make It da je ključ za dobivanje radnog mjesta – probiti se kroz gomilu.

"Prijavite se rano i odmah reagirajte na bilo koji e-mail ili poziv na intervju u tvrtki", preporučuje ona.

U 2018. godini Hrvatska je ostvarila najveći pad nezaposlenosti u EU, a blago je padala iz mjeseca u mjesec i u 2019. godini, kao i u cijeloj EU. Do povećanja nezaposlenosti došlo je tek u dva zadnja mjeseca godine.

Stopa registrirane nezaposlenosti, izračunata kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, u studenom je iznosila 7,7 posto.

Iako Hrvatskoj prijete mnogi faktori u 2020. godini analitičari očekuju gospodarski rast i daljnji pad nezaposlenosti.

Greg McBride, glavni financijski analitičar Bankratea, kaže za CNBC Make It da zahvaljujući tijesnom tržištu rada s niskom nezaposlenošću radnici mogu ostvariti značajan porast primanja pronalaskom nove uloge.

Bankrate je nedavno ispitao 1.000 ljudi i ustanovio da je u 2019. godini 28% radnika dobilo povišicu, 12% radnika dobilo je bolje plaćeni posao, a 10% i povišicu i bolje plaćeni posao.

McBride kaže kako nije bio iznenađen što je manje od polovice radnika ove godine dobivalo povišice plaća.

Brian Kropp, potpredsjednik istraživačke tvrtke Gartner kaže za CNBC Make It da je u 2018. prosječno povećanje nadoknade radniku koji je napustio stari posao zbog novog iznosilo oko 15%.

"Nikada nećete dobiti tih 15% ostajući na svom trenutnom poslu", kaže Kropp. "To se jednostavno neće dogoditi."

Iz tog razloga, sada je možda vrijeme da potražite novi posao, čak i ako ste sretni s trenutnim, pa čak i ako to zahtijeva preseljenje u novi grad.

Liz Wessell, suosnivačica i izvršna direktorica radnih mjesta u WayUp, kaže da bi oni koji traže posao uvijek trebali biti otvoreni.

"Budite otvoreni za različite vrste mogućnosti, pogotovo ako možete biti fleksibilni oko lokacije", rekla je ranije za CNBC Make It. "Biti na novoj i pomalo nepoznatoj lokaciji također vam može pomoći da saznate više o sebi i bolje uronite u novu ulogu."

Komentirajte prvi

New Report

Close