Sud ne može mijenjati pravomoćno rješenje

Autor: Mićo Ljubenko , 18. kolovoz 2015. u 22:00
Mićo Ljubenko

Vrhovni sud zauzeo je stav da sud ne može ispitivati pravilnost pravomoćne odluke donesene u upravnom postupku i ulaziti u ocjenu njene pravilnosti.

Odluka u upravnom postupku je obvezna za sud

Vrhovni sud RH u svojoj odluci Rev 138/07 zauzeo je stav da sud ne može ispitivati pravilnost pravomoćne odluke donesene u upravnom postupku i ulaziti u ocjenu njene pravilnosti.

Sud je vezan tim pravomoćnim rješenjem u odnosu na utvrđenje razloga nastupanja gubitka radne sposobnosti tužiteljice zbog bolesti i o sadržaju tog rješenja više ne može odlučivati kao o prethodnom pitanju.

Stoga, u pravu je tuženik da su presude sudova nižeg stupnja zasnovane na pogrešnoj primjeni materijalnog prava. Kad je Invalidska komisija utvrdila da je kod tužiteljice nastupio gubitak sposobnosti za rad zbog bolesti i o tome je na pravnoj snazi pravomoćno rješenje nadležnog tijela, ne postoji pravna mogućnost za utvrđenje da je gubitak radne sposobnosti prouzročen iz nekih drugih razloga. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sud itekako može mijenjati pravomoćno rješenje!!!!
Konkretan primjer: pravomoćno ovršno rješenje Višeg trgovačkog suda u zahtjevu za odgodu ovrhe ruši Općinski sud. Žalbu na Rješenje o odgodi ovrhe rješava Sudbeno vijeće tog istog općinskog suda!
Epilog: izgubljeno vrijeme a igra lokalnog oligarha u sprezi sa lokalnim sudcima protiv malog vjerovnika!!!!!
Pitanje: ako je sudbena vlast doista vlast, ne trebamo li suverena koji će birati sudbenu vlast ili se doista možemo osloniti na profesionalce i birokrate?????
Drugo i zadnje pitanje: kakovu mi to poruku šaljemo investitorima?????

New Report

Close