Radniku više nije prioritet ‘osjećati se sretnim jer radi’

Autor: Ana Blašković , 04. lipanj 2014. u 16:07
Thinkstock

“Prihodi su rasli vrlo polako tijekom recesije i to bez sumnje ima utjecaj na prioritete zaposlenih”, smatra Evren Esen, direktor istraživačkog centra SHRM.

Nakon recesije u Americi zbog koji su se mnogi osjećali sretnima da uopće imaju posao, zaposlenici danas novac vide kao velik dio zadovoljstva s poslom. 

Prema pisanju Fortunea, u posljednje vrijeme menadžeri sve češće čuju zahtjeve za povišicama. Kada je Society for Human Resource Management (SHRM) proveo posljednju anketu o zadovoljstvu poslom, istraživači su dobili iznenađujuće rezultate. Čak 96 posto zaposlenika ocijenilo je plaću kao 'važnu' ili 'vrlo važnu' čime je ta stavka postala faktor broj jedan u ukupnom zadovoljstvu poslom. Novac je pretekao kategorije 'sigurnost posla' i 'prilike za upotrebu vještina i mogućnosti', inače obje kategorije koje su po važnosti nadmašivale novac tijekom najvećeg ekonomskog pada.

"Prihodi su rasli vrlo polako tijekom recesije i to bez sumnje ima utjecaj na prioritete zaposlenih", smatra Evren Esen, direktor istraživačkog centra SHRM.

Ti prioriteti, inače slični onima prije recesije, vrlo malo se razlikuju o dobnim grupama. Četiri generacije radnika, 'milenijci', Generacija X, baby boomeri i veterani (rođeni prije 1945.), svi su naveli plaću kao prvu ili drugu po važnosti.

Jednako kao i gotovo svaka kategorija zaposlenika. Jedini koji nisu spomenuli novac bili su pripadnici starijeg menadžmenta, vjerojatno i zbog toga što su mnogi primali pristojne plaće i tijekom krize.  

Studija upućuje na dvije problematične točke za radnike koji neko vrijeme nisu dobili povišicu. Jedna je "biti plaćen konkurentno na lokalnom tržištu". Više od jednog među tri anketirana (43 posto) rekli su da oni nisu tako plaćeni.

Potom je ti varijabilna plaća koja uključuje bonuse i 'novčane nagrade za ideje i sugestije'. Više od polovice (55%) izjasnilo se kao nezadovoljno kako njihovi poslodavci tretiraju to pitanje. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close